StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

24.04.2002, 00:00


Die Presse
Napriek všetkým šokom je správanie európskych voličov jednotné: Východ sa uberá naľavo, Západ napravo. Dôvodom je logická reakcia na aktuálne politické problémy. Východ ešte stále bolí premena schémy "chudoba pre všetkých bez namáhania" na schému "bohatstvo pre všetkých, ktorí sa namáhajú". To ľudí ženie do náručia postkomunistom. Je to prípad Maďarska, Poľska, Chorvátska a Albánska. Na Západe sa ľudia obávajú iných vecí. Napríklad poznania, že Európa sa stala "tiežislamským" kontinentom, že sa imigranti tretieho sveta sebavedomo dožadujú svojich práv. (Od Haidera k Le Penovi, Andreas Unterberger, 23. 4.)
MF Dnes
Grossov a Špidlov nápad provokovať potenciálnych úplatných úradníkov a možných páchateľov trestných činov sa mi nepáči z dvoch dôvodov. Po prvé viem, že sa obeťou riadenej provokácie môže stať aj zúfalý človek, ktorý v tej chvíli potreboval skôr pomoc. Po druhé, v Česku nepotrebujeme platených agentov provokatérov aj preto, lebo ich je dosť. Úplatkárstva sa nezbavíme. Čo sa tak pokúsiť úplatky zlegalizovať a zdaniť? (O úplatkoch, agentoch..., Ladislav Verecký, 24. 4.)
Der Standard
Na Slovensku začal ako prvý s predvolebnou kampaňou pred jesennými parlamentnými voľbami Smer Roberta Fica. Žartovno-zlomyselné veľké plagáty vo všetkých slovenských mestách už niekoľko týždňov informujú o tom, že "kradlo sa za Mečiara, kradne sa aj za Dzurindu", prípadne porovnávajú tri psie rasy s tromi politikmi -- Ficom, Dzurindom a Mečiarom. Začiatok agresívnej propagandy vyvolal rozruch verejnosti a pobúrenie zainteresovaných politických rivalov. Fico dôsledne odmieta obvinenia, že je populistom. Podľa jeho názoru sú takéto tvrdenia charakteristické pre ľudí, ktorí nemajú v rukách iné tromfy. Jeho rétorika, ktorá by mala osloviť aj časť voličov HZDS, a jeho kritika politických rivalov, je nepochybne tvrdá. (Predvolebnú kampaň..., 23. 4.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:27