StoryEditor

Veritelia kreditnej banky bez peňazí

30.05.2003, 00:00

Obe schôdze veriteľov Slovenskej kreditnej banky, ktoré sa mali konať včera, boli odročené. Krajský súd Bratislava v prípade tejto banky odročil spolu už šesť schôdzí za sebou. Dôvody bol väčšinou rovnaké -- námietky zaujatosti voči sudcovi. "Situáciu považujem za neúnosnú, pretože podávaním námietok zaujatosti sa špeciálne v tomto konkurze už systematicky zabraňuje uplatňovaniu veriteľských práv Fondu ochrany vkladov a aj ostatných veriteľov," povedal predseda prezídia fondu Rudolf Šujan.
Programom prvej včerajšej schôdze veriteľov malo byť schvaľovanie speňažovania majetku v konkurznej podstate. Druhá schôdza sa mala zaoberať ustanovením nového správcu a osobitného správcu konkurznej podstaty. "Odkedy je v programe schôdzí výmena správcu a osobitného správcu, sú pravidelne odročované," povedal Šujan. Konkurz Slovenskej kreditnej banky vyhlásil súd 4. júla 2000 a jediná schôdza veriteľov, na ktorej zvolili veriteľský výbor, sa konala 14. júna 2001. Za nedostupné vklady v tejto banke vyplatil Fond ochrany vkladov klientom vyše štyroch miliárd korún a je jej najväčším veriteľom.
Odďaľovanie schôdzí je pre veriteľov nevýhodné. Predlžuje sa totiž konkurzné konanie, kvôli čomu rastú náklady na konkurz a klesá hodnota aktív, ktoré sa majú speňažiť. A teda aj to, čo môžu veritelia zo skrachovanej banky získať. Aktíva bánk sú v porovnaní s bežnými podnikmi špecifické. Poväčšine ide o pohľadávky za úvery, ktoré banka, ešte predtým, ako skrachovala, poskytla svojim klientom. Postupom času sa dlžníci môžu dostať do problému. Úvery sa potom menia na nedobytné pohľadávky.
Jedinou skrachovanou bankou, kde sa konala schôdza veriteľov, ktorá odsúhlasila plán speňaženia majetku, je Dopravná banka. V nej sa podľa Šujana podarilo získať vyše jednej miliardy korún, čo je takmer 40 percent z účtovnej hodnoty majetku. Ako uviedol Šujan, ostatné skrachované banky sa k takejto výťažnosti len ťažko priblížia. V Slovenskej kreditnej banke je v súčasnosti na účte okolo 100 miliónov korún. Správca však zo zákona majetok predávať nemôže, pretože schôdza veriteľov ešte neschválila plán speňaženia, keďže ju súd kvôli námietkam stále odročuje. To isté sa týka aj Devín banky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 05:08