StoryEditor

Plamena Markova: V Portugalsku už úraduje švédsky stroj na góly

16.06.2004, 00:00
Švédsko je hore nohami. Futbalová reprezentácia troch koruniek totiž vstúpila do európskeho šampionátu v Portugalsku impozantným päťgólovým víťazstvom nad Bulharskom (5:0). Kanonáda švédskych futbalistov je vyrovnaným rekordom ME. Päťgólovým rozdielom svojich súperov dosiaľ zdolali len tri mužstvá. Francúzsku (5:0 nad Belgickom) a Dánsku (5:0 nad Juhosláviou) sa to podarilo v roku 1984 a na poslednom šampionáte zmietla oranžová holandská vlna odovzdaných Juhoslovanov (6:1).


Zverenci trénerov Larsa Lagerbäcka a Tommyho Söderberga vynikajúcim výkonom doslova vystrašili svojich ďalších súperov v skupine C - Taliansko a Dánsko, ktorí už teraz rozmýšľajú, ako zastaviť ofenzívnu silu Švédska. "V prvom polčase nám Bulhari dosť podkurovali, ale v druhom polčase sme my predviedli skvelý 45-minútový futbal. To bolo priam dokonalé. Ale v kabíne sme si hneď povedali, že toto bol len prvý krok," povedal Lagerbäck. Podľa trénera Bulharska Plamena Markova to bol až do prvého gólu vyrovnaný zápas. "Po ďalších góloch však mali Švédi už veľa priestoru na kontry. V našej hre bolo veľa, veľa slabých miest, ale mali sme aj veľa, veľa šancí na gól." Oveľa kritickejšie sa k prehre postavili bulharské noviny, ktoré to považujú za obrovskú hanbu. Za všetky hovorí titulok v denníku Sedem dni sport: "Bulharsko sa pred Európou zosmiešnilo. Stali sme sa idiotmi majstrovstiev."
Hlavnou postavou pondelkového večerného stretnutia sa stal hviezdny útočník Henrik Larsson, ktorý dvoma krásnymi gólmi prinútil bookmakerov z celého sveta výrazne znížiť kurz na jeho prvenstvo v tabuľke strelcov. Kanonier Celticu Glasgow, ktorý už teraz patrí k najväčším osobnostiam švédskej futbalovej histórie, pritom pôvodne v Portugalsku ani nemal štartovať. Po vypadnutí Švédska v osemfinále MS 2002 ho tréneri prehovorili reprezentovať len raz, keď v dôležitom kvalifikačnom stretnutí s Maďarskom bolo zranených veľa útočníkov. Ani po zavŕšení postupu sa názor majiteľa Zlatej kopačky zo sezóny 2000/01 na reprezentáciu nezmenil. Až necelé dva mesiace pred majstrovstvami sa 32-ročný futbalista na radosť celého švédskeho národa i prezidenta Európskej futbalovej asociácie (UEFA) Lennarta Johanssona nakoniec rozhodol do Portugalska odcestovať. "Pozornosť ma teší, ale každý sa aj tak musí rozhodnúť sám. Každý má právo na zmenu názoru. Nikto ma neprehovoril. Budem reprezentovať preto, lebo mám chuť a cítim dobrú formu," povedal koncom apríla po svojom rozhodnutí Larsson, ktorého údajne "lámal" aj jeho sedemročný syn. Ako sa v úvode ME ukázalo, chuť a forma Larssonovi skutočne nechýbajú.

Henrik Larsson (32 r.)
u
Klubovú kariéru odštartoval vo švédskom tíme Högaborgs BK v roku 1989.
u Za tri roky už obliekal dres prvoligového tímu Helsingborgs IF, kde v sezóne 1992/93 nastrieľal v 31 zápasov 34 gólov.
u Už v nasledujúcej sezóne prestúpil do holandského tímu Feyenoord Rotterdam, odkiaľ po troch sezónach odišiel do Celticu Glasgow. u V Škótsku nastrieľal v 315 zápasoch obdivuhodných 242 gólov.
u V reprezentácii debutoval v roku 1993 proti Fínsku (3:1). V dôležitom kvalifikačnom zápase pomohol svojmu mužstvu gólom k postupu na MS 1994, kde Švédsko aj s Larssonom získalo bronzové medaily.
u V reprezentácii odohral dosiaľ 74 zápasov, v ktorých nastrieľal 27 gólov

Skupina C: Švédsko - Bulharsko 5:0 (1:0)
Góly:
32. Ljungberg, 57. a 58. Larsson, 78. Ibrahimovič (11 m), 90 +1. Allbäck, rozhodca: Riley (Ang.)
Švédsko: Isaksson - Lučič (41. Wilhelmsson), Mellberg, Jakobsson, Edman - Linderoth - Nilsson, A. Svensson (77. Källström), Ljungberg - Larsson, Ibrahimovič (81. Allbäck)
Bulharsko: Zdravkov - V. Ivanov, Kirilov, Pajin, I. Petkov - Pejev, S. Petrov, Christov, M. Petrov - Jankovič (62. Dimitrov) - Berbatov (76. Mančev)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 03:56