StoryEditor

Investície do fondov prekročili 30 miliárd Sk

12.09.2003, 00:00

Majetok podielových fondov na Slovensku sa v tomto roku rapídne rozrastá. Zatiaľ čo vlani správcovské spoločnosti manažovali približne 16 miliárd korún, v súčasnosti už celkové investície podielnikov presahujú 30 miliárd. "Týždenne vo fondoch pribúda v priemere 300 až 400 miliónov korún. Ak tento trend bude pokračovať, koncom roka by firmy mohli spravovať zhruba 34 až 35 miliárd korún," hovorí Peter Goceliak, výkonný riaditeľ Asociácie správcovských spoločností.
Počet podielnikov sa v súčasnosti približuje k 300-tisíc. Väčšina z nich sa pri investovaní do podielových fondov správa konzervatívne. "Zhruba tretinu majetku slovenskí investori zhodnocujú vo fondoch peňažného trhu. V dlhopisových fondoch je okolo 45 percent všetkých vkladov. Do rizikovejších akcií Slováci doteraz vložili iba niečo vyše šiestich percent z celkových investícií a zmiešané fondy spravujú asi 15 percent celkového trhu," hodnotí P. Goceliak.
Pod tohtoročný boom podielových fondov sa podľa neho podpísalo viacero faktorov. Okrem toho, že sa o kolektívnom investovaní čoraz viac hovorí, radikálnejšie zníženie úrokových sadzieb Národnou bankou Slovenska klientov bánk prinútilo hľadať výhodnejšie alternatívy zhodnocovania peňazí ako sú termínované vklady.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:05