StoryEditor

Nervozita na valnom zhromaždení AGW Holding

23.07.2002, 00:00

Odsúhlasiť speňaženie aktív spoločnosti bolo hlavným zámerom akcionárov AGW Holding, a. s., Košice, na včerajšom mimoriadnom valnom zhromaždení, ktorých do športovej haly v košickom Všešportovom areáli osobnými listami pozýval predseda predstavenstva tejto spoločnosti Matúš Grega. Hoci sa zhromaždenie začalo akreditáciou už o 8. hodine ráno, do 14. hodiny sa akreditovalo len niečo vyše 1 400 akcionárov, ktorí spolu s ďalšími vyše 2 600 ľuďmi z celého Slovenska doslova preplnili halu s kapacitou asi 2 700 miest. Zhromaždenie sa nieslo vo veľmi dusnej a napätej atmosfére a Matúša Gregu chránil pred nervóznymi akcionármi a zároveň finančne neuspokojenými veriteľmi nebankovej spoločnosti AGW rad príslušníkov súkromno-bezpečnostnej služby. Pred halou sa ponevieralo ďalších niekoľko sto nedočkavcov.
"Vy ste od novín? Tak tam napíšte, že všetko je to len podvod. Grega dostal pár dní na to, aby presvedčil súdy, že ľudia stoja za ním, a také bude aj zhromaždenie. Nedovolia oponentom namietať proti jeho návrhom a pýtať sa na nepríjemné veci. Uvidíte!" upozorňoval starší pán, ktorý podľa vlastných slov vložil do AGW 850 tis. Sk. Atmosféra v hale mu po hodine diskusie o prijatí návrhu predstavenstva na uznesenie dávala za pravdu. Predsedajúci nezvládal nápor otázok a záujem nedisciplinovaných diskutujúcich musel "tlmiť" vypínaním mikrofónov. Relevantné otázky smerovali najmä k času a výške splatenia pohľadávok, na ktoré M. Grega nevedel odpovedať. Akcionári AGW Holding, a. s., ho obviňovali napríklad z tunelovania trebišovskej mliekarne AGW Milk, a. s., ktorú ovláda AGW, z predloženia neúplného a ekonomicky nejasného spôsobu predaja aktív AGW Holding, a. s., a zo zámerov "opäť podviesť klientov AGW". "Krútite paragrafy ako chcete," zakričala jedna staršia pani.
Predstavenstvo napokon predložilo akcionárom návrh na uznesenie, ktorým akcionári mali zobrať na vedomie správu o činnosti spoločnosti a schváliť predaj aktív spoločnosti, ktoré podľa M. Gregu prevyšujú 3 mld. Sk, pričom predstavenstvo AGW Holding, a. s., malo byť oprávnené použiť výnos zo speňaženia len na bežnú prevádzkovú a obchodnú činnosť spoločnosti a na úplné a čo najrýchlejšie uspokojenie záväzkov spoločnosti voči jej akcionárom. Tým sa majú veriteľom nebankovej AGW, s. r. o., ktorí sa postupne po podpise zmlúv o ručení stali akcionármi AGW Holding, a. s., vyrovnať ich pohľadávky. V čase uzávierky HN akcionári ešte diskutovali o návrhu uznesenia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 05:43