StoryEditor

Ašpirujú na lídra v produkcii profilov

Zastavenie poklesu cien hutníckych materiálov v druhom štvrťroku a ich postupný nárast zlepšili v posledných mesiacoch bilanciu hospodárenia spoločnosti VSŽ Kovostroj, s. r. o., Dobšiná. Vlaňajší až 25-percentný prepad cien výrobkov, ktorý sa odrazil na poklese výkonov a priniesol v závere roka stratu, by sa teraz už nemal opakovať, uviedol pre HN riaditeľ firmy Peter Matusák. Za sedem mesiacov t. r. dosiahla firma tržby 477 mil. Sk a znížila plánovanú stratu na 5,8 mil. Sk.

Prognóza, ktorá do konca roka predpokladá výkony v objeme 840 mil. Sk a mierny zisk, by mala byť splnená.
VSŽ Kovostroj vyrába pozinkovanú pásku, profily pre sadrokartóny a okná, vzduchotechnické potrubia, izolačné panely a chladiče. Páska a profily tvoria asi 90 % celkovej produkcie spoločnosti. Ročne odoberie z košických železiarní viac ako 30-tisíc ton pozinkovaných plechov, čo je asi desatina ich výrobnej kapacity. Ceny Kovostroja sú úzko nadviazané na vývoj cien v európskych hutníckych kombinátoch, ktoré sa vlani ocitli v recesii, vysvetľuje P. Matusák. V súčasnosti sa spoločnosť snaží reagovať na čoraz väčšie požiadavky trhu a znižovať náklady. So záujmom o výrobky z Dobšinej súvisí aj nedávna investícia do nových výrobných liniek, ktoré sú plne vyťažené. Vlani investovala firma na tieto účely asi 14 mil. Sk. Manažment uvažuje o ďalšom rozšírení produkcie okenných profilov a sortimentu vzduchotechnického potrubia aj na budúci rok.
Dlhodobým cieľom firmy je stať sa stredoeurópskym lídrom na trhu profilov. Možnosti rastu vidí riaditeľ spoločnosti v obsadzovaní nových teritórií, najmä v okolitých krajinách a v juhovýchodnej Európe. Takmer 66 % výrobkov umiestňuje v zahraničí, najviac v Českej republike. Perspektívnymi sa pre ňu javia i trhy štátov bývalej Juhoslávie a Bulharska. V súčasnosti zamestnáva 236 pracovníkov, ktorých počet sa chystá v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Základné imanie spoločnosti VSŽ Kovostroj, ktorá je stopercentnou dcérskou spoločnosťou VSŽ, a. s., Košice, je 143 mil. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:23