StoryEditor

Ars Poetica 2004

24.09.2004, 00:00
V dňoch 28. septembra až 3. októbra 2004 sa v Bratislave uskutoční druhý ročník medzinárodného básnického festivalu Ars Poetica 2004. Podujatie, ktoré organizuje rovnomenné združenie na čele s básnikmi Martinom Solotrukom a Petrom Šulejom, otvorí 29. septembra v DK Zrkadlový Háj celovečerné multimediálne predstavenie Love in Billingual Motion. Dielo anglického choreografa Matthewa Hawkinsa inšpirovali básne súčasných poetov zo Slovenska a Veľkej Británie.

V dňoch 28. septembra až 3. októbra 2004 sa v Bratislave uskutoční druhý ročník medzinárodného básnického festivalu Ars Poetica 2004. Podujatie, ktoré organizuje rovnomenné združenie na čele s básnikmi Martinom Solotrukom a Petrom Šulejom, otvorí 29. septembra v DK Zrkadlový Háj celovečerné multimediálne predstavenie Love in Billingual Motion. Dielo anglického choreografa Matthewa Hawkinsa inšpirovali básne súčasných poetov zo Slovenska a z Veľkej Británie.
Večery poézie v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí predstavia 34 autorov z 21 krajín v sprievode VJ setov Jána Šicka a viacerých džezových formácií z Belgicka, zo Slovinska a z Rakúska. Čítačky odznejú v originálnom jazyku a v slovenskej verzii v interpretácii hercov. Slovenskými hosťami tohto ročníka budú básnici Ivan Štrpka, Mila Haugová, Michal Habaj a Katarína Kucbelová.
Svoje miesto v podujatí majú tento rok aj experimentálne formy, napríklad zvuková poézia, ktorú predstaví holandský básnik Jaap Blonk.
Súčasťou festivalu je filmová prehliadka približne dvadsiatich celovečerných filmov inšpirovaných životmi známych básnikov (napr. írsky film Moja ľavá noha či poľský Wojaczek, ktorého hlavný predstaviteľ Krzystof Siwczyk, tiež známy poľský básnik, bude aj účastníkom festivalu. Film uvedie spolu s jeho scenáristom Maciejom Mieleckým), ale aj dokumentárne snímky o autoroch poézie a niekoľko experimentálnych diel.
Súčasne s festivalom vychádza vo vydavateľstve združenia Ars Poetica viacjazyčná antológia s prekladmi básní a profilmi zúčastnených autorov. Podrobnejšie informácie a program festivalu nájdete na www.arspoetica.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:51