StoryEditor

Daňové úniky stoja Britániu ročne 7 mld. GBP

13.02.2002, 23:00

Približne o 7 mld. libier prichádza ročne štátny rozpočet Veľkej Británie v dôsledku úniku na spotrebných daniach, ale hlavne na dani z pridanej hodnoty (DPH).
Ako uviedol Národný audítorský úrad Veľkej Británie (NAO), v minulom roku prišla Británia kvôli únikom na daniach o sumu približne od 6,4 do 7,3 mld. libier. Údaj je zatiaľ hrubý odhad nezávislého Inštitútu pre fiškálne štúdie, ktorý navyše predstavuje sumu, o ktorú bude ministerstvo financií nútené zvýšiť dane, aby splnilo plán predpokladaných výdavkov vlády.
Na najnovšie informácie zareagoval predseda vplyvného Rozpočtového výboru Dolnej snemovne britského parlamentu Edward Leigh, ktorý, ako povedal, je "šokovaný" rozsahom strát štátnej pokladnice pri výbere daní. Naopak, hovorca ministerstva financií tieto informácie nepovažuje za dramatické a ako uviedol, "nie sú nové". Podľa jeho slov ministerstvo už dlho pracuje na tvrdom postupe proti únikom na daniach a pašovaniu, čo dal ešte v marci 2000 najavo minister financií, keď oznámil najväčšiu vládnu investíciu do riešenia problému nedostatočného výberu daní. Pre Leigha je však takáto suma príliš vysoká. "Znamená to pre štátny rozpočet stratu takmer 300 libier z príjmov každej domácnosti"
Ako uviedol šéf NAO John Bourn, colné úrady budú musieť urobiť viac na zredukovanie strát, pričom najväčším problémom je únik na spotrebných daniach. Výška strát vystúpila v tomto období do popredia hlavne v dôsledku toho, že colné úrady prijali novú monitorovaciu stratégiu pri dovoze tovaru. NAO dokonca varoval, že straty môžu byť v skutočnosti ešte vyššie ako uvádzaný odhad, pretože colnice ešte nespracovali všetky údaje o krátení DPH, ktorá predstavuje 57 % z celkového množstva spotrebných daní. Podľa hovorcu britského colného riaditeľstva, pozitívom je už to, že prvýkrát budú mať reálne údaje o výške krátenia dane. V minulom roku sa celý rok zamerali v tomto smere na pašovanie cigariet a ako dodal, "cieľ splnili".
Naopak, podľa Davida Lidingtona z Konzervatívnej strany sú straty spôsobené únikmi na daniach "veľmi znepokojujúce". Ako dodal, je naozaj iróniou, že odhad únikov na daniach zo strany colných úradov sa rovná prakticky sume, o ktorú bude minister financií Gordon Brown zvýšiť dane, aby zabezpečil plnenie výdavkovej časti rozpočtu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:27