StoryEditor

Zapatero chce stiahnuť španielskych vojakov z Iraku

15.03.2004, 23:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Víťaz španielskych parlamentných volieb -- Socialistická strana, chce vládnuť sama. Budúci premiér José Luis Rodríguez Zapatero vyhlásil, že nemá v pláne ísť s niekým do koalície a bude stáť na čele menšinovej vlády. V parlamente uzavrie konkrétne dohody s inými politickými subjektmi o rôznych otázkach.
Napriek tvrdeniam analytikov sa Zapatero nenazdáva, že by socialistom k volebnému víťazstvo pomohli útoky v Madride. "Volebné víťazstvo našej strany je úspechom po štyroch rokoch práce," dodal.
Najväčšiu pozornosť vyvolali jeho vyhlásenia o stiahnutí 1 300 španielskych vojakov z Iraku. Zapatero však pre rozhlas potvrdil, že neprijme žiadne rozhodnutie, kým sa nedostane k moci a o tejto otázke nebude konzultovať so širokým politickým spektrom. Do predvolebnej kampane išiel so sľubom skorého stiahnutia španielskych vojakov z Iraku v prípade, že nebudú slúžiť pod mandátom OSN.
Zapatero tvrdí, že jeho štýl riadenia krajiny bude odlišný od jeho konfrontačného predchodcu Josého Mariu Aznara. Zaviazal sa udržiavať trvalý dialóg s inými politickými stranami, pričom každé tri mesiace sa stretne s lídrom opozície Marianom Rajoyom z Ľudovej strany.
Chce tiež zreformovať štátne médiá, ktoré viacerí občania považujú za propagandistický nástroj v rukách vlády a prisľúbil, že sa bude snažiť hľadať cestu dialógu v súvislosti s baskickými separatistami, ktorých rozhneval Aznar, keď rozhodne odmietol dať regiónom väčšiu autonómiu.
Víťaz parlamentných volieb tiež naznačil, že si želá urýchliť tempo schvaľovania európskej ústavy. "Verím, že urýchlene dospejeme k dohode, v ktorej bude môcť byť zachovaná rozumná rovnováha moci pre definovanie novej, rozšírenej Európy," ubezpečil. Španielsko a Poľsko v decembri minulého roka zablokovali rokovania o budúcej podobe euroústavy, pretože sa neboli ochotné vzdať hlasovacích práv zakotvených v Zmluve z Nice. Tá im priznáva takmer rovnakú moc pri hlasovaní ako má, napríklad, Nemecko, ktoré však má približne dvojnásobne väčšiu populáciu. Francúzsky minister zahraničných vecí Dominique de Villepin včera vyhlásil, že zmena vlády v Španielsku by mohla pomôcť EÚ prekonať názorové rozdiely v súvislosti s prijatím európskej ústavy.

01 - Modified: 2002-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na korektný sponzoring chýba legislatíva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:16