StoryEditor

Čína v USA rokuje o polovodičoch

22.04.2004, 00:00
Zástupcovia Číny a USA včera vo Washingtone odštartovali ďalšie kolo obchodných rokovaní, ktoré by mali vyriešiť niekoľko sporných otázok poškodzujúcich vzťahy medzi oboma štátmi. Hlavnými témami rozhovorov sú americké kvóty na vybraný čínsky textilný tovar, elektrospotrebiče a polovodiče.

Zástupcovia Číny a Spojených štátov amerických včera vo Washingtone odštartovali ďalšie kolo obchodných rokovaní, ktoré by mali vyriešiť niekoľko sporných otázok poškodzujúcich vzťahy medzi oboma štátmi. Podľa britskej mediálnej spoločnosti BBC sú hlavnými témami rozhovorov americké kvóty na vybraný čínsky textilný tovar, elektrospotrebiče a polovodiče.
V centre pozornosti oboch štátov sú najmä polovodiče, ktoré patria medzi hlavné piliere rastu čínskeho hospodárstva. USA v marci rozhorčilo rozhodnutie Číny, ktorá zaviedla vysokú daň na predaj polovodičov dovážaných zo zahraničia. Zároveň sa rozhodla, že od 1. júna musia všetky zahraničné spoločnosti, dovážajúce do Číny polovodiče, prijať odlišné šifrovanie čipov, ktoré sa zhoduje s čínskou normou.
V prípade, že Čína od svojich krokov neodstúpi, nie je vylúčené, že americká vláda pod silným tlakom lobistických skupín podá na Peking žalobu na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Keďže sa v súčasnosti až 85 percent čipov do Číny dováža, viaceré zahraničné spoločnosti sa obávajú, že kvôli novým pravidlám budú musieť z čínskeho trhu odísť. I keď čínsky polovodičový priemysel je stále ešte len na začiatku, jeho rozvoj rýchlo napreduje.
Jedným z riešení pre americké firmy by bol presun výroby priamo do Číny, čím by sa vyhli aj 17-percentnej dani, nad tým však zatiaľ Američania neuvažujú. Ich stanovisko je jasné, Čína sa musí najneskôr do polovice mája rozhodnúť. V prípade, že nedôjde k dohode, o vyriešenie sporu požiadajú WTO.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:22