StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

30.04.2003, 00:00
Le Figaro
Nie náhodou si britský premiér Tony Blair vybral deň konania európskeho minisummitu o bezpečnosti, aby prezentoval svoj pohľad na budúcnosť EÚ a transatlantické vzťahy. Britský premiér hovorí jasne. Nechce Európu, ktorá je "rivalom Spojených štátov", a tvrdí: "Tí, ktorí sa obávajú amerického unilateralizmu, musia pochopiť, že najlepší spôsob, ako sa k nemu dopracovať, je stavať Európu do úlohy protivníka." Pre Londýn, ktorý je proti multipolárnemu svetu, spočíva súdržnosť západného bloku v "strategickom partnerstve" medzi Európu a Amerikou. Partnerstvo? Samozrejme! Nikto nesníva o tom, že naša budúcnosť spočíva v opozícii voči USA. Ale partnerstvo predpokladá istú rovnováhu. Európa má však tiež vlastné výzvy, ktoré nevyznáva so Spojenými štátmi: demografická ochabnutosť, blízkosť islamského sveta, alebo jej úloha v novom svetovom poriadku.
(Európa: odpovedať Tonymu Blairovi, Jean de Belot, 29. 4.)

Právo
Českej republike sa dostalo cti, že jej zástupca bol prizvaný na rokovania o ustanovení dočasnej okupačnej vlády v Iraku. Sme jediní, kto sa môže vyjadrovať k riadeniu protektorátu bez toho, aby bol predtým členom útočnej koalície. Je toho veľa, v čom môžeme dať irackej demokracii do vienka cenné rady. Môžeme jej poradiť, ako si aj naďalej uchovať úplnú nezávislosť a suverenitu tvárou v tvár veľkému bratovi. Môžeme budúcej irackej vláde poradiť, ako sa rozhodovať demokraticky aj proti vôli viac ako osemdesiatich percent obyvateľstva. Presne tak, ako to v čase irackej krízy urobila nezabudnuteľným spôsobom česká vláda. Poradiť môžeme aj v ekonomickej oblasti, kde nájdeme odborníkov v radoch našej pravicovej opozície. Začať by v Iraku mohli tým, že v celej krajine zhasnú a uskutočnia kupónovú privatizáciu, aby bola zabezpečená prehľadnosť nových vlastníckych vzťahov. Rabovanie, ktoré zatiaľ u nich ukazovali, je síce dobrou prípravou, ale je to iba prvý krok. Bude potrebné poradiť, ako zabrániť vytunelovaniu ropných polí a zašantročeniu rodinného striebra do cudzích rúk. Nech si s tým poradia tak, ako sme si s tým poradili u nás. Potom už nebudú mať s majetkom problémy.
(Naši experti, Jan Keller, 29. 4.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:49