StoryEditor

Spor o tokajské je ukončený

30.04.2004, 00:00

Maďarsko a Slovensko v poslednom predvstupovom týždni dospeli k dohode o Tokajskej vinohradníckej oblasti. Podpísať by ju mali v najbližších dňoch. Potvrdil to pre HN generálny riaditeľ Sekcie poľnohospodárstva, potravinárstva a obchodu slovenského ministerstva pôdohospodárstva Ladislav Dobos.
Podstatou dohody je, že v celej oblasti, na maďarskom aj slovenskom území, sa budú produkovať tokajské vína podľa rovnakých pravidiel, uviedol štátny tajomník maďarského ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Tibor Szanyi. Slovenská strana prevezme podľa jeho slov v plnom rozsahu maďarské pravidlá.
"Vítam to, je to lepšie ako nijaká dohoda," povedal pre HN Jaroslav Ostrožovič, producent tokajských vín z Veľkej Tŕne. Dodal, že tento kompromis je prijateľný. Bolo by totiž zlé, ak by neexistujúca dohoda medzi maďarskou a slovenskou stranou mala znamenať, že sa tokajské nemôže predávať na trhu únie ani exportovať.
Podľa dohody, ktorá vznikla na utorkovom rokovaní v Komárne, bude môcť Slovenská republika pestovať hrozno v Tokajskej vinohradníckej oblasti na rozlohe 565 hektárov, čo je iba desatina maďarskej rozlohy tokajských honov. Znamená to, že Slovensko ustúpilo zo svojej požiadavky na uznanie 908 hektárov, ktoré sú zakotvené v slovenskom vinohradníckom zákone. Rozloha 565 hektárov sa totiž rovná vinohradom troch slovenských obcí, ktoré Maďarsko už dávno uznalo ako súčasť historickej Tokajskej vinohradníckej oblasti. Podľa Dobosa však územie, ktoré bude patriť do uznanej rozlohy, určí Slovensko podľa vlastných kritérií.
Slovensko a Maďarsko sa dohodli aj na tom, že zriadia spoločný kontrolný systém a spoločný systém právneho poriadku na zaručenie toho, aby sa tokajské víno dostalo na trh v budúcnosti v jednotnej kvalite. Slovensko v zmysle tejto dohody do jedného mesiaca vyradí z trhu dvojputňové asu (výber) a vína líšiace sa od maďarského tokajského, ktoré ešte má na sklade, umiestni rok po ich dozretí na trh.
Po týchto krokoch bude možné produkovať tokajské iba v rámci jednotného uzatvoreného systému.
Skoré uzavretie problému tokaja bolo aj v záujme Maďarska, nakoľko bez dohody so Slovenskom doterajšia exkluzivita južného suseda na predaj tokajských vín na trhoch EÚ končí po 1. máji.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:36