StoryEditor

Maďarsko uzavrelo otázku ruského dlhu

21.01.2003, 23:00

Maďarský minister financií Csaba László počas tohto víkendu v Moskve podpísal dohodu, ktorá definitívne uzatvára otázku ruského dlhu voči Maďarsku. "Táto dohoda je bodkou na konci desaťročného procesu odbúravania ruského dlhu," povedal László po prílete do Budapešti. Na konkrétnych podmienkach dohody sa dohodli ruský a maďarský premiér na decembrovom stretnutí. Moskva vyplatí na základe podpísanej dohody v nasledujúcich týždňoch Maďarsku 82 mil. USD, ktoré sa použijú na krytie rozpočtových výdavkov.
Po predchádzajúcich čiastkových dohodách o nákupoch ruských výrobkov, ktorých presná cena stále nie je známa a po odrátaní sumy, ktorú však Rusko spochybňuje, predstavoval ruský dlh voči Maďarsku ku koncu minulého roka približne 280 až 300 mil. USD. Budapešti sa tak podľa tvrdenia ministra financií vráti 36 % dlhov.
Opozícia však výhodnosť dohody spochybňuje, keďže podľa podpredsedu poslaneckého klubu opozičného FIDESZ-u Antalla Rogána dostane krajina iba 82 mil. zo 476 mil. USD ruského dlhu. Vláda sa, napríklad, podľa neho zbytočne vzdala 62 mil. USD a úrokov, ktoré boli doteraz predmetom sporu. Rusko totiž tvrdí, že túto sumu už uhradilo do roku 1998 dodávkami tovaru sprostredkovateľom, ktorý potom mali hodnotu tovaru vyplatiť maďarskému štátu. To sa však nestalo. C. László upozorňuje, že keby sa Maďarsko nevzdalo nárokov na túto sumu, dohodu by neuzavreli. Podľa jeho slov treba vyšetriť, kam sa stratili chýbajúce peniaze.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:53