StoryEditor

Nemecko podporuje slovenských remeselníkov

21.02.2002, 23:00

Vyše 5,26 mil. DEM (asi 107 mil. Sk) vo forme bezúročných návratných pôžičiek so splatnosťou do piatich rokov s prvým rokom prázdnin pre remeselnícku a malopodnikateľskú výrobu na Slovensku predstavuje pomoc Ministerstva vnútra Nemeckej spolkovej republiky, ktorou Bonn cez Karpatskonemeckú asociáciu (KNA) so sídlom v Košiciach podporil v rokoch 1992 až 2001 rozvoj malého a stredného podnikania v regiónoch osídlených Karpatskými Nemcami a v ich blízkom okolí. Ako povedal v rozhovore pre HN člen Predsedníctva KNA a do marca 2001 zakladajúci predseda asociácie Viliam Gedeon, hospodárska politika terajšej vlády Mikuláša Dzurindu je prevažne usmernená na reštrukturalizáciu a vývoj makroekonomiky, menej na zlepšenie hospodárskej situácie malých a stredných podnikov, a preto asociácia považuje podporu malých a stredných súkromných podnikov za veľmi významnú. Dodal, že hospodárska situácia v jednotlivých regiónoch Slovenska je veľmi rozdielna a tomu zodpovedá aj smerovanie podpory cez KNA. Z dôvodov takmer plnej zamestnanosti v bratislavskom regióne je podiel podpory podnikateľského stavu v hlavnom meste SR a jeho okolí len 6,9 %, ale až 38,7 % finančných prostriedkov smerovalo do regiónu Údolia Bodvy v okolí Moldavy nad Bodvou, Medzeva a Štósu (Bodwatal). Karpatskí Nemci sú sústredení aj v hornatej oblasti Kremnice a Prievidze (Hauerland), v Hornom Spiši (Oberzips) a Dolnom Spiši (Unterzips). Od roku 1992 dostalo podporu 274 podnikateľských subjektov (max. 1,5 mil. Sk na jeden projekt), pričom takmer 42 % bolo výrobných a asi 20 % podnikov služieb. Na základe podpory sa stabilizovalo vyše 700 pracovných miest a vzniklo asi 330 nových pracovných pozícií. Ako povedala pre HN predsedníčka KNA Danica Remeteiová, v roku 2002 asociácia poskytne zo spätných platieb 12 mil. Sk a zo SRN očakávajú ďalších 300 až 350 tis. DEM.
Citát - Karpatskonemecká asociácia poskytne v roku 2002 zo spätných platieb 12 mil. Sk a zo Spolkovej republiky Nemecko očakáva ďalších 300 až 350 tis. DEM.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensky-remeselnik-a-zivnostnik, menuAlias = slovensky-remeselnik-a-zivnostnik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:40