StoryEditor

Poľnohospodárstvo v centre pozornosti v Brazílii

15.06.2004, 00:00
Zástupcovia vlád bohatých a rozvojových krajín prekonali po asi deviatich mesiacoch mŕtvy bod v rozhovoroch Svetovej obchodnej organizácie (WTO) o poľnohospodárstve, a to na neformálnej schôdzke predstaviteľov Spojených štátov amerických, Európskej únie, Brazílie, Indie a Austrálie na 11. fóre konferencie Organizácie Spojených národov o obchode a rozvoji (UNCTAD) v brazílskom meste Sao Paulo. Okrem oblasti poľnohospodárstva sa konferencia, ktorá potrvá do 18. júna, zaoberá problematikou obchodných pravidiel, ktoré v súčasnosti ešte stále zvýhodňujú bohaté krajiny na úkor rozvojových štátov, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC.
K vyriešenie prehlbujúcich sa rozdielov medzi rozvojovými a bohatými štátmi prispeje vyriešenie sporov v kľúčovej poľnohospodárskej oblasti. "Veríme, že do júla sa nám podarí dosiahnuť to, čo sa nepodarilo na rokovaniach WTO v mexickom Cancúne," uviedol obchodný splnomocnenec pre USA Robert Zoellick.
Katarské kolo rokovaní WTO uviazlo na mŕtvom bode v minulom roku v Cancúne pre spory v kľúčovej poľnohospodárskej oblasti. Ešte minulý mesiac však EÚ vniesla nový impulz do rokovaní, keď navrhla plné zrušenie vlastných dotácií na export poľnohospodárskych produktov. Zrušiť subvencie na vývoz prisľúbili aj USA, sľuby EÚ a USA sú však podmienené požiadavkou, aby rozvojové krajiny otvorili svojej vlastné trhy, ktoré ochraňujú vysokými dovoznými clami. Zástupcovia rozvojových štátov navyše naliehajú na bohaté krajiny, aby podporovali udržiavanie férových a stabilných cien poľnohospodárskych komodít ako sú cukor, bavlna, káva a kakao, ktoré patria medzi ich hlavné exportné artikle.
Okrem poľnohospodárstva sa v Brazílii rokuje aj o clách a ďalších prekážkach obchodu. "Medzi zástupcami zúčastnených krajín sa podarilo dosiahnuť vysoký stupeň zhody v tom, že riešením by mala byť určitá kombinácia rozšírenia colných kvót a zároveň zníženie dovozných ciel," uviedol predseda poľnohospodárskych rokovaní WTO Tim Groser.
"Štáty sa zhodujú v jednom. Poľnohospodárske dotácie sa musia odstrániť, je nevyhnutné obmedziť domácu podporu exportu a musí sa zvýšiť prístup na trhy," upozornil komisár EÚ pre obchod Pascal Lamy.
Rozvojové štáty, ktoré sa bránia širšiemu otváraniu vlastných trhov, požadujú väčší prístup na trhy bohatých štátov a odstránenie dotácií v poľnohospodárstve, pretože práve tie podľa nich prehlbujú rozdiely medzi chudobnými a bohatými. Obmedzenie obchodných bariér je jediný spôsob, ako môžu bohaté štáty prispieť k znižovaniu chudoby vo svete. V súčasnosti až 6 z desiatich rozvojových krajín zaznamenáva ešte horší rast než pred 20 rokmi. Zo súčasných obchodných pravidiel profitujú bohatí na úrokov tých najchudobnejších, upozornila organizácia Oxfam.
Fórum UNCTAD sa organizuje každé štyri roky, naposledy sa konalo v v roku 2000 v Bangkoku. Hoci UNCTAD nemá právomoci WTO dohodnúť obchodné dohody a dohliadať na ich dodržiavanie, agenda oboch organizácií je veľmi podobná, uviedla agentúra Reuters.

Hlavné vývozné artikle najchudobnejších štátov na svete
Sierra Leone

káva

Tanzánia

káva

Malawi

tabak

Demokratická republika Kongo

meď

Burundi

káva

Zambia

meď

Jemen

ropa

Etiópia

káva

Mali

bavlna

Madagaskar

káva

Zdroj: BBC
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 16:45