StoryEditor

Jesenného futbalového majstra čaká náročná jar

25.11.2002, 23:00

Na konci minulej sezóny panovalo v bratislavskom Slovane veľké sklamanie, veď "belasí" obsadili v prvej futbalovej lige nelichotivé šieste miesto. Po prvom polčase nového ligového ročníka však majú predstavitelia a priaznivci najúspešnejšieho slovenského klubu dôvod na úsmev. Po osemnástich kolách Slovan pohodlne "tróni" na čele tabuľky s osembodovým náskokom pred druhou Trnavou. Veľký podiel na výbornom vstupe do sezóny má nový kormidelník Dušan Radolský.

V čom bratislavský Slovan prevyšoval v jesennej časti svojich konkurentov?
-- Veľmi dôležitý je najmä fakt, že v súbojoch so Žilinou a s Trnavou -- čiže našimi priami konkurentmi o ligové čelo, sme ani raz neprehrali, rovnako ako ani v ťažkých bratislavských derby zápasoch s Petržalkou a Interom. Kus dobrej roboty spravili aj funkcionári, ktorí angažovali Dzúrika, Polgára, Trančíka, Homoláča a Vomáčku. Cely tím podával po celú jesennú časť veľmi vyrovnané výkony v útoku i v obrane, o čom svedčí najmenší počet inkasovaných gólov a, naopak, najviac strelených. Napriek týmto veľmi lichotivým bilanciám vidím ešte stále rezervy v ofenzívnych i defenzívnych činnostiach, a preto máme stále na čom pracovať.

Mužstvo má najlepšie výsledky v obrane aj v útoku. Čo vám ešte chýba k úplnej spokojnosti?
-- Mám už podrobne spracovanú analýzu jednotlivých stretnutí, z ktorej mi vychádzajú veľmi zaujímavé skutočnosti. Napríklad od šesťdesiatej do sedemdesiatej piatej minúty sme v jednotlivých zápasoch nedostali ani jeden gól a dali sme dvanásť. V tejto časti hry chlapci potvrdili dobrú kondičnú pripravenosť, dokázali vystupňovať tempo pred koncom zápasu, čiže s výkonmi hráčom v tejto fáze zápasov som spokojný. Na druhej strane máme slabšie úvody do stretnutí a príliš veľa gólov inkasujeme v prvom polčase. Ako som už spomínal, máme čo zlepšovať.

Nielen postavenie v tabuľke, ale aj prognózy viacerých odborníkov pasujú váš tím za jasného víťaza ligy. Nebojíte sa, že to môže na jar negatívne ovplyvniť výkony hráčov?
-- Práve toto bude tá najťažšia robota, ktorá nás v jarnej časti súťaže čaká. Máme pred sebou ešte osemnásť kôl a pasovanie nášho tímu za absolútneho favorita môže naozaj urobiť veľa zlého. Jarná časť sezóny bude oveľa ťažšia ako bola jesenná. Veď si len vezmite do úvahy, že minimálne štyri mužstvá budú bojovať o zotrvanie v najvyššej súťaži a ďalších päť o účasť v pohárovej Európe a, samozrejme, že všetci sa budú chcieť na lídra súťaže vytiahnuť. Čaká nás veľa ťažkých stretnutí, ktoré nás preveria najmä z psychickej stránky.

Dôležitým článkom vášho tímu je určite talentovaný kanonier Vittek, ktorý je momentálne zranený. Môžete prezradiť, ako na tom Róbert momentálne je a ako bolo cítiť jeho neúčasť v posledných dueloch?
-- Jeho zdravotný stav (svalové zranenie -- pozn. redaktora) sa zlepšuje, ale vyžaduje úplný pokoj, čiže do tréningového procesu ešte nie je zaradený. Samozrejme, že Robo nám veľmi chýbal, ale na druhej strane ma uspokojil fakt, že ostatní hráči dokázali tohto vynikajúceho kanoniera zastúpiť. Okrem brankára Proleho sa gólovo presadili všetci hráči zo širšej jedenástky, a to je veľmi pozitívne. Veľa ľudí hovorí, že Vittek je polovička Slovanu, a preto ma teší, že aj v tých šiestich stretnutiach bez Roba dokázal "polovičný" Slovan zvíťaziť.

Slovan je ťahákom na všetkých slovenských štadiónoch, ale doma je v rebríčku návštevnosti až na šiestom mieste. Čím si to vysvetľujete?
-- Táto vec nás nesmierne mrzí. Hlavne som bol sklamaný, že nás fanúšikovia neprišli povzbudiť v zápase s úradujúcim majstrom zo Žiliny, pretože aj oni mohli prispieť k lepšiemu zápasu. Pred peknou diváckou kulisou aj hráči predvádzajú kvalitnejšie výkony a zápas má úplne inú gradáciu. Rozprával som sa o tomto probléme aj s hráčmi, ktorí sú z toho tiež veľmi smutní.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 14:07