StoryEditor

Enron predal svoje plynovody

06.09.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americká energetická spoločnosť Enron predala v aukcii svoje domáce plynovody, korunovačný klenot svojho zvyšného hmotného majetku, za 2,5 miliardy dolárov spoločnému podniku konglomerátu General Electric a energetickej firmy Southern Union. Príjmy z predaja by mali spoločnosti pomôcť vymaniť sa z jedného z najväčších a najkomplikovanejších bankrotov v histórii USA.
Spoločný podnik CCE Holdings zaplatí za plynovody asi dve miliardy dolárov v hotovosti a prevezme 430 miliónov dolárov dlhov plynovodnej firmy CrossCountry Energy, uviedla hovorkyňa Enronu Jennifer Lowneyová. Spoločný podnik pôvodne ešte v júni ponúkal za plynovody celkovo 2,35 miliardy dolárov a v aukcii stál proti ďalším dvom ponukám.
Výsledok aukcie musí ešte schváliť americký konkurzný súd, pod dohľadom ktorého dnes spoločnosť Enron pracuje. Tri americké plynovody, ktoré vlastnila CrossCountry, by potom mali získať noví vlastníci do polovice decembra.
Reorganizačný plán Enronu a splácanie dlhov schválil americký federálny súd 15. júla, čím sa skrachovanému gigantu otvorila cesta k tomu, aby sa do konca tohto roku dostal z bankrotového režimu. Väčšina veriteľov spoločnosti už reštrukturalizačný plán a predaj majetku schválila.
Škandál v Enrone vypukol na jeseň 2001, keď sa zistilo, že v tom čase siedma najväčšia spoločnosť v USA zakrývala dlhy vo výške niekoľkých miliárd dolárov, ďalej nadhodnocovala tržby a zisky a klamala svojich investorov. Viac než 20-tisíc veriteľov požaduje od firmy vrátenie dlhov v celkovej sume jedného bilióna dolárov.
Najvyšší predstavitelia spoločnosti boli obvinení z viacerých trestných činov. Niektorí manažéri už priznali vinu a sú pripravení svedčiť proti tým, ktorí tak ešte neurobili, a to hlavne proti bývalému šéfovi Enronu Kennethovi Layovi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:30