StoryEditor

"Pán Brit" predstavil "Pána Slováka"

25.02.2004, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Hypotetického "Pána a Pani Slovákov" si včera vybral britský denník Daily Mail, aby ukázal nebezpečenstvo, ktoré podľa neho hrozí Británii pre "sociálnu turistiku" z nových krajín EÚ. Britská vláda pre ňu zavádza nové pracovné registre a povinnosť deportácie v prípade neúspechu na pracovnom trhu, ale tunajšia tlač poukazuje na to, že toto opatrenie nikoho neodradí.
"Pán a Pani Slováci" vo fiktívnej reportáži z budúcnosti denníka Daily Mail prídu do Británie, nájdu si prácu a riadne sa zaregistrujú. Pretože zamestnávateľ ich príliš dobre neplatí, získajú nárok na celý rad výhod a úľav - denník píše o daňovej úľave na dieťa, úľave z miestnej dane, výpomoci s bývaním. Ak budú pracovať celý rok, získajú nárok na ďalšie dávky. Hypotetický "Pán Slovák" z článku sa však "na rozdiel od mnohých jeho spoluobčanov, ktorí naozaj chcú tvrdo pracovať", rozhodne po týždni z práce odísť, pretože jeho cieľom je stať sa "sociálnym turistom".
Odchodom z práce však príde o dve hlavné dávky, ktoré sa vyplácajú prostredníctvom zamestnávateľa, teda daňovú úľavu pre zamestnaných s nízkym príjmom a daňovú úľavu na deti. Ostatní by mali skončiť tiež, ale "Pán Slovák" si nechá svoj registračný certifikát a neoznámi miestnemu zastupiteľstvu, že je už bez práce. Takže zatiaľ dostáva ďalšie podpory vrátane pomoci s ubytovaním. Ani s pomocou však "Pán Slovák" nevydržal a došli mu peniaze a nemôže si teraz dovoliť platiť prenajatý byt. Mal by ísť naspäť na Slovensko, ale nejde. Namiesto toho si najme právnika a zažaluje miestne zastupiteľstvo, že porušuje jeho právo, aby sa s ním nezachádzalo neľudsky. Zastupiteľstvo, ktorému jeho právnici poradia, aby spor prehralo, "Pána Slováka" a jeho rodinu ubytuje v drahom penzióne a zaistí mu ďalšiu podporu, píše Daily Mail. Do šiestich mesiacov dostane hypotetický podvodník sociálny byt.
Minister vnútra sa ho pokúsi deportovať, ale jeho právnici - platení z britských daní - argumentujú, že už sa v Británii usadil a že teda nemôže byť deportovaný. Vláda zvažuje dlhý proces a tiež skutočnosť, že aj keby "Pána Slováka" deportovala, ako občan EÚ sa môže obratom vrátiť.
"Pán Slovák" dostane ďalšiu prácu, tentoraz v čiernej ekonomike. Nepovie to zastupiteľstvu, ktoré mu naďalej poskytuje byt zadarmo a ďalšie dary. Jeho zamestnávateľ mu platí v hotovosti, takže nemusí platiť dane a jeho zamestnávateľ sa vyhne ďalším povinnostiam, ako je minimálna mzda. Uplynul rok a "Pán Slovák" s rodinou sa pevne usadili v Británii. Niet najmenšej nádeje, že by súdy dovolili vláde vypovedať ho, takže rodina má teraz nárok na plný rozsah britských dávok, fabuluje redaktor Edward Heathcoat Amory.

01 - Modified: 2002-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôchodková reforma -- mýty a realita
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:09