StoryEditor

Zmeny kodanských záverov?

28.01.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Predseda poľskej vlády Leszek Miller sa prostredníctvom osobitných listov obrátil na Brusel s požiadavkou na korekcie v dohodách, ktoré predstavitelia EÚ dosiahli s Poľskom na decembrovom summite v Kodani. EÚ zmeny vylúčila. Miller potvrdil, že listy adresoval okrem iných predsedovi Európskej komisie Romanovi Prodimu i premiérovi Grécka, ktoré prevzalo rotujúcu predsednícku funkciu v pätnástke.
Brusel reagoval rýchlo. Európska komisia odmietla akceptovať Poľskom požadované úpravy, ale tvrdé stanovisko zmiernila prísľubom pripravenosti na pružnú interpretáciu zápisov dohôd z Kodane. Leszek Miller v listoch upriamil pozornosť na fakt, že niektoré verzie prepisov dohôd, pripravované v súčasnosti úradníkmi v Bruseli, nesúhlasia s tým, na čom sa poľská delegácia dohodla s predstaviteľmi EÚ. Podľa Varšavy sa interpretácie líšia najmä v otázke priamych platieb roľníkom a v limitoch na mlieko.
Poľsko dohodnuté stanovisko interpretuje tak, že dotácie sa týkajú všetkých poľnohospodárov a kritériom priznávania subvencií má byť rozloha ich hospodárstiev. Únia trvá na modeli, že peniaze, priznané Poľsku v Kodani, môžu dostať len roľníci produkujúci plodiny, na ktoré sa vzťahujú subvencie v samotnej únii. Taký systém by z dotácií vylúčil napríklad roľníkov produkujúcich cukrovú repu či zemiaky, ktorí ani v únii priame platby nedostávajú. S týmto riešením rozhodne nesúhlasí vicepremiér a minister poľnohospodárstva Jaroslaw Kalinowski. EÚ varovala Poľsko, že pokusy meniť dohody z Kodane môže klasifikovať ako skúšku nanovo otvárať negociácie, čo ohrozuje termín podpísania zmlúv o členstve v apríli v Aténach i celkové rozšírenie únie o 10 štátov v máji na budúci rok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:18