StoryEditor

Firmy z Východu perú peniaze v USA

04.10.2004, 00:00
Zákony o ochrane firiem v štáte Delaware na východe USA spôsobujú, že tento malý štát sa stal daňovým rajom pre zahraničné kriminálne skupiny. To donútilo vyšetrovateľov z krajín východnej Európy a Ruska spojiť sa z Ministerstvom spravodlivosti USA, aby zasiahlo proti fiktívnym firmám v Delaware.
Zákony o ochrane firiem a informáciách o nich v štáte Delaware spôsobujú, že tento malý štát na východe USA sa stal daňovým rajom pre zahraničné kriminálne skupiny. To donútilo vyšetrovateľov z krajín východnej Európy a Ruska spojiť sa z Ministerstvom spravodlivosti USA, aby zasiahlo proti fiktívnym firmám v Delaware.
Ako uviedol denník The Wall Street Journal Europe (WSJE), za ostatné štyri roky orgány činné vo vyšetrovaní od Budapešti až po Moskvu podali do dnešných dní v USA viac než 100 oficiálnych žiadostí na poskytnutie informácií o údajných podvodoch a praní špinavých peňazí, ku ktorým došlo v ich krajinách fiktívnymi firmami založenými v štáte Delaware. Vo väčšine prípadov sú vyšetrovatelia presvedčení, že firmy založili kriminálne skupiny v krajinách strednej a východnej Európy, ktoré ich následne využívajú na presúvanie peňazí do USA a späť.

Aktívne veľké banky

Do prípadu je podľa WSJE zapletených niekoľko nadnárodných bánk, ktoré sú aktívne v stredo- a východoeurópskom regióne, medzi nimi Bank of New York, ABN Amro Holding a Bankers Trust, pobočky nemeckej Deutsche Bank. Tá je zapletená do štyroch prípadov podvodu v štáte Delaware, najnovšie do napomáhania systému krátenia dane z pridanej hodnoty pri vývoze hliníka z Ukrajiny. Bank of New York, ako aj ABN Amro Holding, sú už v USA vyšetrované za "vzťahy s východnou Európou". Navyše, Najvyšší súd štátu New York vyšetruje ABN Amro aj za vzťahy s cyperskou bankou, ktorú americké ministerstvo financií zaradilo na čiernu listinu za údajné pranie špinavých peňazí.
Zákony štátu Delaware umožňujú založenie spoločnosti s ručením obmedzeným či inej firmy bez toho, aby sa museli zverejniť mená vlastníkov alebo vedenia. Na založenie takejto spoločnosti navyše stačí internet. Rozsiahla dokumentácia medzi vyšetrujúcimi orgánmi stredo- a východoeurópskych krajín na jednej strane a Oblastným súdom vo Wilmingtone v Delaware na druhej strane poukazuje na to, že začiatkom 90. rokov sa kriminálne skupiny, ale aj skorumpovaní politici a banky prepierajúce špinavé peniaze z východnej Európy, stali jednými z najviac cenených zákazníkov malého štátu.

Medzi žiadateľmi je aj Slovensko

Najväčší počet žiadostí podalo Rusko (38), nasledované Ukrajinou a Litvou. Podľa WSJE tri žiadosti o právnu pomoc podalo do USA aj Slovensko, ako však pre HN uviedol hovorca Daňového riaditeľstva Slovenskej republiky Róbert Merva, tieto prípady zatiaľ nemožno špecifikovať, keďže sa na ne v zmysle zákona vzťahuje daňové tajomstvo.
Medzi najznámejšie prípady politikov spojené so štátom Delaware patrí prípad bývalého ukrajinského premiéra Pavla Lazarenka. Ten podľa ukrajinských vyšetrovateľov využil štyri fiktívne firmy v Delaware na ukrytie 5 mil. dolárov ukradnutých zo štátnych zdrojov. Súd v Los Angeles odsúdil Lazarenka za pranie špinavých peňazí a v súčasnosti si odpykáva trest v jednej z federálnych väzníc.

Dvojaký meter

Prípad štátu Delaware ako raja na pranie špinavých peňazí, finančných podvodov a daňových únikov, vrhá zlé svetlo na celé Spojené štáty v ich úsilí obmedziť pochybné medzinárodné finančné transakcie. Zatiaľ USA, ktoré na jednej strane tlačia na európske a ďalšie štáty, aby zmenili svoje finančné zákony, najmä bankové tajomstvo, na ich vlastnom území celé roky prehliadali vytváranie pochybných firiem prepierajúcich peniaze. Delaware pritom využívajú aj samotné americké spoločnosti, aby si tak znížili objem daní odvádzaných jednotlivým štátom únie.

Americký daňový raj
Počet žiadostí zo strany KSVE o právnu pomoc v prípadoch podvodov firiem založených v štáte Delaware v rokoch 2000 až 2004. 
Rusko 38
Ukrajina 34
Litva 17
Lotyšsko 7
Bielorusko 7
Estónsko 4
Maďarsko 3
SLOVENSKO 3
Zdroj: Oblastný súd štátu Delaware
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:17