StoryEditor

Kríza vo vládnej koalícii sa opäť vyhrocuje

18.06.2003, 00:00
Na včerajšom stretnutí troch najvyšších ústavných predstaviteľov premiér M. Dzurinda opätovne zdôraznil, že za najlepšie riešenie považuje dočasné stiahnutie návrhu interrupčného zákona z NR SR.
Parlament napokon bude o poslaneckom návrhu interrupčného zákona rokovať ešte na tejto schôdzi. Na včerajšom stretnutí troch najvyšších ústavných predstaviteľov premiér M. Dzurinda opätovne zdôraznil, že za najlepšie riešenie považuje dočasné stiahnutie návrhu z NR SR. "Vyčkajme na nález Ústavného súdu (ÚS SR) a dajme realitu do súladu s týmto nálezom," poznamenal. Prezident Rudolf Schuster v tejto súvislosti povedal: "Toto riešenie nie je zlé. Nastolí nový problém, keď padne rozhodnutie (ÚS SR)." Nepovedal však, ktoré riešenie by bolo podľa neho dobré. "Mal by sa nájsť kompromis," zdôraznil prezident s tým, že ak by spor interrupcie mal byť dôvodom na rozpad vládnej koalície, "nebolo by to dobré". Predseda KDH Pavol Hrušovský odmietol povedať, aký bude postup kresťanských demokratov po zverejnení stanoviska Ústavného súdu.
Dezinterpretácia?
Premiér včera obvinil šéfa ANO Pavla Ruska, že prekrúca jeho slová, keď tvrdí, že spor v koalícii môže viesť k predčasným voľbám. Dzurinda mal na Ruska naliehať, aby si uvedomili, že ich neústupčivé stanovisko k problému interrupcií môže spôsobiť pád koalície. "Len som poukázal na princípy spolupráce alebo nespolupráce. Poukázal som na to, že ak sa strana koalície spája s opozíciou, je to preskupovanie politických síl, a to môže viesť k rôznym dôsledkom," informoval Dzurinda. Jeho slová potvrdil aj predseda KDH.
Vzťahy KDH a ANO sú vážne narušené a po včerajšom hlasovaní sa ukazuje, že je to už spor troch koaličných strán proti jednej.
ANO podľa Hrušovského porušuje koaličnú zmluvu. Nedomnieva sa však, že sú za tým osobné motívy šéfa ANO Pavla Ruska, ale sú tam iné záujmy, ktoré odmietol konkretizovať. "To ukáže čas, aké záujmy, zatiaľ je predčasné o tom hovoriť," doplnil. Pripomenul, že predseda ANO už vyjadril ochotu rokovať o návrhu šéfa Smeru Roberta Fica o predčasných parlamentných voľbách. "Takže možno aj k tomuto smeruje jeho iniciatíva," dodal. Na otázku, či ide o vytvorenie novej vládnej koalície, šéf KDH odpovedal: "Možno aj o to."
Hlasovanie podľa neho ukázalo, že je tu záujem o rozbitie stability vládnej koalície. "Jedna z koaličných politických strán porušuje koaličnú zmluvu a jedna z politických strán vytvára krízu vo vládnej koalícii," povedal Hrušovský novinárom.
"Kompromis" neuspel
Tak, ako avizoval premiér, Milan Hort za poslanecké kluby SDKÚ, SMK a KDH predložil návrh, aby sa o interrupčnom zákone v parlamente rokovalo až po tom, ako zverejní rozhodnutie ÚS SR. "Nik nemôže prejudikovať rozhodnutie Ústavného súdu s takou istotou, aby nevystavil parlament riziku, že zákon bude po rozhodnutí súdu potrebovať okamžitú novelu, lebo právne a politicky zneprehľadní situáciu," zdôraznil v odôvodnení návrhu. Poslanci však Hortov návrh odmietli, keď podporu našiel len v poslaneckých kluboch KDH, SDKÚ a SMK. Návrh podporili aj dvaja poslanci HZDS (Milan Rehák a Gabriel Karlín). Spolu hlasovalo zo 139 prítomných 64 za, 60 proti, 14 sa zdržalo a jeden nehlasoval.
ANO z kola von?
Hlasovanie poslancov ANO podľa Hrušovského dáva odpoveď na otázku, či aliancii "ide o vecné riešenie problému alebo o to, aby sa rozbila jednota koalície". Na rokovaní koalície Dzurinda naznačil, že v koaličnom spore "nejde o interrupcie" s tým, že o pár dní povie "o čo ide". Konkretizovať svoje podozrenie nechcel ani včera. "Niečo naznačil kolega Hrušovský, ja sa vyjadrím o niekoľko dní neskôr," povedal. Na otázku, či po schválení novely interrupčného zákona bude vo svojej vláde tolerovať ministrov ANO, odmietol odpovedať s tým, že ide o hypotetickú otázku.
Hlasovanie o odložení novely interrupčného zákona z programu
- prítomných 139 poslancov
- za 64 poslancov
- proti 60 poslancov
- zdržalo sa 14 poslancov
- jeden poslanec nehlasoval
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:29