StoryEditor

Rozpory okolo Halliburtonu rastú

11.04.2003, 00:00

Dobré vzťahy medzi texaským koncernom Halliburton Co. a americkým ministerstvom obrany sa stávajú predmetom záujmu Kongresu. Poslanci Henry Waxman a John Dingel totiž chcú podrobne preskúmať pridelené štátne kontrakty. Dcérske spoločnosti Halliburtonu v posledných dvoch rokoch dostali kontrakty v hodnote minimálne 600 mil. USD a Kellog, Brown & Root (KBR) len pred niekoľkými týždňami získal zmluvu na hasenie horiacich ropných vrtov v Iraku, pričom pri vypísaní súťaže neexistovali konkurenti ani cenová hranica.
H. Waxman a J. Dingel sa preto pýtajú, či nejde o protekčný postoj administratívy prezidenta Georgea W. Busha. Tento koncern, ktorého predsedom predstavenstva bol až do roku 2000 súčasný viceprezident Dick Cheney, už počas vojny vo Vietname zarábal na kontraktoch KBR pri budovaní letísk. Ako informuje časopis Spiegel, táto spoločnosť hrá od roku 1999 dôležitú úlohu pri zásobovaní amerických jednotiek na Balkáne a vyúčtované náklady vyvolali pochybnosti oboch kongresmanov. Generálny účtovný úrad Kongresu (GAO) pritom už v roku 1997 otvoril vyšetrovanie údajne nadhodnotených faktúr Halliburtonu za práce v Bosne. A v súčasnosti ho vyšetruje Komisia pre burzy cenných papierov (SEC) pre nezrovnalosti v bilancii za rok 1998.
Hovorkyňa viceprezidenta však akékoľvek výhrady odmieta, keďže D. Cheney nemá s prideľovaním kontraktov nič spoločné. Podľa jej slov D. Cheney po nástupe do funkcie prerušil všetky styky s Halliburtonom. Zároveň vysvetľuje, že KBR ako jediná spoločnosť dokázala dostatočne rýchlo reagovať a disponuje potrebnou pracovnou silou.
Pozornosť médií sa však už prejavila. Ako pre CNN Money povedali analytici, práve táto pozornosť mohla byť príčinou, že sa Halliburton stiahol zo súťaže o kontrakt Úradu pre medzinárodný rozvoj na obnovu irackej infraštruktúry v hodnote 600 mil. USD, ktorý je vyhradený výlučne americkým firmám. Napriek tomu sa uchádza o subdodávateľské zmluvy a pozorovatelia si myslia, že ani politický rozruch nezabráni ich prideleniu Halliburtonu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 22:10