StoryEditor

Čínska ekonomická expanzia pokračuje

12.04.2002, 00:00

Bratislava, Peking (Róbert Peterský)
V prvom štvrťroku 2002 sa priemyselná produkcia v Číne zvýšila v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka veľmi robustným spôsobom -- až o 10,9 %. Tento ukazovateľ je zároveň určitou porážkou pre tých analytikov, ktorí doteraz tvrdili, že celoročný rast hrubého domáceho produktu nepresiahne 7 %.
Rast HDP v roku 2001 dosiahol 7,3 % a priemyselná výroba sa na celoročnej báze zvýšila o 9,9 %. Hlavným dôvodom čínskej hospodárskej expanzie v prvom štvrťroku je najmä neočakávaný vzostup exportu, ktorý bol zaznamenaný napriek určitej stagnácii dopytu v Spojených štátoch, Japonsku a v Európskej únii (EÚ).
Čínsky vývoz sa za prvé dva mesiace tohto roka zvýšil o 14,1 % a dosiahol 40,84 miliardy dolárov. Pred rokom bol uvedený ukazovateľ na hladine 6,8 %, no v roku 2000 vykázal impozantný rekord -- 27,8 %. Ekonomickí experti konštatujú, že špičkové parametre čínskeho exportu v ostatnom období vyplývajú z toho, že počas globálneho ekonomického spomalenia sa spotrebitelia v podstatne väčšej miere orientovali pri nákupoch na relatívne veľmi lacné čínske výrobky.
Veľké množstvo čínskych produktov -- od hračiek, cez textil, spotrebnú elektroniku až po polovodiče, majú v porovnaní s ostatnými svetovými výrobcami vôbec najnižšiu cenu.
Dodajme, že táto situácia má v mnohom štrukturálnu povahu. V Číne doteraz zaznamenali pomerne veľmi málo bankrotov a veľa spoločností v čiastočnom alebo úplnom vlastníctve štátu, hoci sú stratové, stále zostáva v podnikateľskom sektore.
Výsledkom sú nadmerné zásoby, ktoré sa týkajú až 80 % vyrobených produktov. Ich cena je veľmi nízka, čo síce vyvoláva tvrdú konkurenciu, no zároveň prináša aj veľmi nízke zisky čínskym firmám.
V analýze Ázijskej rozvojovej banky -- ADB, ktorú publikovali pred niekoľkými dňami, sa konštatuje, že rast HDP v Číne dosiahne v tomto roku "iba" 7 %, no včerajšie údaje o raste priemyselnej výroby a exportu s najväčšou pravdepodobnosťou povedú k revidovaniu odhadov ADB smerom nahor. K tomu má prispieť aj plánovaná emisia čínskych vládnych dlhopisov v objeme 18,1 miliardy dolárov s cieľom ešte viac oživiť investície a celkové ekonomické aktivity.
K najvýkonnejším čínskym firmám jednoznačne patria privátne spoločnosti so zahraničnou kapitálovou účasťou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:31