StoryEditor

Nerešpektujú nálezy Ústavného súdu

24.11.2003, 23:00

Až 61 opätovných sťažností na pokračujúce prieťahy v súdnom konaní po už vydaných uzneseniach Ústavného súdu dostal v tomto roku Ústavný súd SR (ÚS). Okrem Talianska je v Európe známy iba príklad Slovenska, keď všeobecné súdy nerešpektujú rozhodnutia najvyššieho orgánu ochrany ústavnosti. Ako včera v rámci hodnotenia tohtoročnej agendy ústavných sudcov povedal predseda ÚS Ján Mazák, je to "nedobrý trend", pretože, ako zdôraznil, všeobecné súdy v týchto prípadoch nerešpektovali uznesenia a nálezy ÚS. "V tomto smere ÚS už nemá žiadne právomoci," pripomenul Mazák a naznačil, že jednou z možností sú personálne dôsledky vo vzťahu sudcom, ktorí nerešpektujú rozhodnutia ÚS. "Je vôbec možné, aby sudca 17 mesiacov pátral po zozname súdnych znalcov a nekonal vo veci?," priblížil Mazák jeden zo 61 prípadov. Sťažovateľom odporučil, aby sa obrátili na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. "Netrúfam si odhadnúť reakciu Štrasburgu. Ten nemá s podobnými prípadmi skúsenosti. Je to svojím spôsobom európska rarita," upozornil.
Podľa Mazáka sťažovatelia menej chápu postavenie ÚS v slovenskom právnom systéme. "Chápem nespokojnosť laickej verejnosti s niektorými verdiktmi ÚS, respektíve s odmietnutím podaní. No ÚS je posledným článkom, ktorý sa však neskrýva, no trvá na dodržiavaní zákonov," povedal.
Od začiatku roka do 21. novembra dostal ÚS 1 722 sťažností, návrhov a iných podaní, z minuloročnej agendy prešlo ďalších 438 vecí. ÚS vybavil 1 707 vecí, pričom až 718 sťažností sa týkalo zbytočných prieťahov v súdnom konaní. ÚS 315 takýchto sťažností odmietol.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:30