StoryEditor

Opäť zmeny vo vedení McDonald´s

23.11.2004, 23:00

Reťazec reštaurácií rýchleho občerstvenia, spoločnosť McDonald´s, v pondelok oznámil, že súčasný prezident a generálny riaditeľ Charlie Bell (44) sa rozhodol pre zdravotné problémy (rakoviny hrubého čreva) odstúpiť. Jeho odchod len sedem mesiacov po nástupe do funkcie je ďalšou tvrdou ranou pre spoločnosť. Bell nastúpil do funkcie generálneho riaditeľa len pred siedmimi mesiacmi po Jamesovi Cantalupovi, ktorý nečakane umrel na srdcový infarkt, uviedol britský denník The Financial Times.
Austrálčan Bell bol prvým neamerickým šéfom v histórii spoločnosti. Rozhodol sa však odstúpiť, aby sa mohol liečiť. V McDonald´s, kde Bell pracuje už od svojich 15 rokov, však naďalej ostane členom predstavenstva. Už v 19 rokoch sa stal najmladším obchodným manažérom v Austrálii, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC.
"Charlie je významným a obľúbeným členom našej spoločnosti a rešpektujeme jeho rozhodnutie," uviedol predseda správnej rady firmy Andrew McKenna. Novým generálnym riaditeľom sa stane súčasný podpredseda správnej rady Jim Skinner. Spoločnosť zároveň oznámila, že novým prezidentom a prevádzkovým riaditeľom sa stane generálny riaditeľ americkej divízie Mike Roberts. Hovorca McDonald´s dodal, že návrat Bella nie je vylúčený, všetko však bude závisieť od úspechov liečebného procesu.
Skinner (60) pracuje v spoločnosti 33 rokov. Počas tohto obdobia mal okrem iného na starosti aj operácie McDonald´s v Ázii, na Blízkom východe, v Afrike a Latinskej Amerike.
Spoločnosť McDonald´s zápasila posledné dva roky s prudkým poklesom tržieb. Už nebohý Cantalupo však predložil plán, ktorého cieľom bolo zlepšenie služieb a rozšírenie sortimentu o výrobky zdravej výživy, ako sú napríklad rôzne druhy šalátov, ovocie a v niektorých prípadoch aj zmenšil porcie. Aj napriek častým zmenám vo vedení spoločnosti prináša nový program čoraz lepšie výsledky na celom území Spojených štátov.
Minulý mesiac McDonald´s oznámil, že jeho zisk sa v treťom štvrťroku medziročne zvýšil o 42, 2 percenta na 778,4 milióna dolárov, uviedla agentúra Reuters. Rast zisku podporili najmä vysoké tržby v USA a daňové úľavy. Dosiahnutý zisk na úrovni 61 centov za akciu prekonal aj očakávania analytikov, bez zohľadnenia daňových úľav by však bol nižší o 7 centov na akciu. McDonald´s plánuje v tomto roku preinvestovať 1,5 až 1,6 miliardy dolárov a znížiť dlh o 500 až 700 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:05