StoryEditor

Najnovšie pneumatikárske technológie

15.04.2002, 00:00

(leo)
Konštrukcia pneumatík v posledných rokoch pokročila míľovými krokmi vďaka moderným technológiám, medzi ktoré patrí, napríklad, aj OneTred. Vyvinula ju a na svojej najnovšej vysokovýkonnej pneumatike ju aj využíva spoločnosť Goodyear. Spája výhody pretekárskej pneumatiky bez dezénu (slick) s možnosťou použitia na každodenné jazdenie vo vysokovýkonných a kvalitných vozidlách. Eagle F1 GS-D3 spĺňa najdôležitejšie požiadavky -- výbornú priľnavosť a dynamické riadenie na suchých i mokrých cestách.
Technológia OneTRED je založená na smerovom dezéne V-TRED a je charakteristická predĺženými a rozšírenými drážkami v tvare písmena V. To zaručuje pevné a plynulé spojenie oboch ramien so stredovým rebrom pneumatiky. Toto riešenie garantuje pri priamej jazde aj pri zatáčaní nepretržitý kontakt styčnej plochy behúňa s vozovkou, rovnako ako je to pri slickoch. Zmes behúňa obsahuje polyméry vyvinuté v spolupráci s Goodyear Racing Division.
Charakteristickou črtou technológie OneTRED je pevné, neprerušené stredové rebro, odolné proti torzným silám. Zaisťuje ovládanie a športovú reakciu. Veľké plochy ramien dezénu ponúkajú vysokú bezpečnosť aj v ostrých zákrutách. Spojitý dezén OneTRED dosahuje vynikajúce výsledky aj pri akcelerácii a brzdení. Moderná pneumatika musí mať aj dostatočnú odolnosť proti aquaplaningu. Významný pokrok v tomto smere dosiahli konštruktéri extrémnym predĺžením drážok dezénu V-TRED. Široké kanáliky bezpečne absorbujú vodu v stope a odvádzajú ju dozadu za pneumatiku a v menšom rozsahu nabok od styčnej plochy s vozovkou. Základným parametrom vývoja bola optimalizácia odsávania vody zo stopy pri veľkých rýchlostiach.
Pri hodnotení pneumatiky je hlavným parametrom pohodlie jazdy a rešpektovanie životného prostredia. Rozšírené drážky dezénu zabraňujú uzatváraniu a stláčaniu vzduchu medzi povrchom vozovky a pneumatikou. Pevne uzavreté ramená znižujú hluk, ktorý vzniká odvaľovaním počas celej životnosti pneumatiky.
Nuž, aj na pohľad jednoduché veci sú výsledkom rozsiahlych skúseností a výskumu...

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:49