StoryEditor

Nové maturity umožnia porovnať

15.02.2004, 23:00
Ako budú stredoškoláci maturovať od budúceho roka


Majú ambíciu byť objektívnejšie, dávajúce kvalitnejšiu spätnú väzbu o úrovni vedomostí žiaka, a tiež umožňujúce porovnateľnosť maturantov. Nová maturita bude mať externú a internú časť. Externá časť bude centrálne pripravená, realizovaná ako písomný test s dvoma úrovňami obťažnosti, zadaný v presne určený deň a externe spracovaný. Internú časť bude realizovať škola, kde budú trojčlenné odborné predmetové skúšobné komisie, ktorých predsedom bude externý skúšajúci, odborník v danom predmete.

Vysvedčenie bude rozlišovať úspešnosť v externej časti, internej časti a záverečné hodnotenie. Podrobné informácie nájdete na www stránkach MŠ SR a ŠPÚ v dokumente Maturitný poriadok. Súčasne sa pripravuje Vyhláška o ukončovaní štúdia, ktorá vstúpi do platnosti od budúceho školského roka, v ktorom by sa mala prvýkrát realizovať maturitná skúška podľa novej koncepcie.

V krajinách po celom svete existuje množstvo rôznorodých systémov ukončovania štúdia na strednej škole. Tvorcovia novej koncepcie si veľa z nich preštudovali a hľadali model, ktorý by vyhovoval našej kultúre i historickým koreňom vzdelávania. Navrhnutý model sa snažil nájsť určitý systém ukončovania, ktorý sa overuje na tom, čo je v súčasnosti platné. Vstup našej krajiny do EÚ a naše členstvo v OECD kladie na nás požiadavky, ktoré budú posúvať naše školstvo tým smerom, aby jeho výsledky boli porovnateľné s ostatnými členskými krajinami a boli nimi akceptované pri uplatňovaní našich absolventov na medzinárodnom trhu práce. Pripravený a overený systém, vyškolení a skúsení pracovníci a pripravené školy budú zárukou, že požiadavky nových vzdelávacích cieľov a obsahov budú schopní prijať a premeniť na požadované výstupy. (at)

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:48