StoryEditor

Madeira, víno pečené a chladené

21.10.2002, 00:00

Na začiatku bola náhoda. Pri zrode jedinečnej špeciality, tak ako pri iných ľudských objavoch, bola náhoda. Napokon, vo svete vína nemusíme chodiť ďaleko. Samo víno vzniklo prirodzeným kvasením zabudnutého muštu. Neskôr podobná zábudlivosť priviedla na svet šampanské, ktoré sa pri ceste do Anglicka alebo už v pivniciach dona Perignona vo francúzskom Champagne druhý raz rozkvasilo. Portské zasa "vymyslel" opát na hornom toku rieky Douro, ktorému nechutilo miestne víno, a preto do neho prilieval vínovicu. Slávne sherry v španielskom Jerez vďačí za jedinečnú chuť povlaku kvasiniek, nazývanému flor. A slávna madeira? ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/jedla-napoje, menuAlias = jedla-napoje, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 08:35