StoryEditor

Džezová Európa a Amerika

10.10.2003, 00:00

Jubilejný desiaty trenčianskeho džezového festivalu Jazz pod hradom sa uskutoční od 10. do 12. októbra. Celoštátne podujatie s hojne zastúpenou medzinárodnou účasťou z Českej republiky, Rakúska, Poľska, Maďarska, USA a zo Slovenska sa do povedomia verejnosti zapísalo po rozdelení Česko-Slovenska v roku 1993.
Do Trenčína podľa informácií riaditeľa džezového festivalu a prezidenta Trenčianskej jazzovej spoločnosti Jána Babiča prídu zaujímavé hudobné formácie a osobnosti z oblasti džezu z Európy a USA. "Džez pod hradom v historickom meste sa stal v štruktúre európskych džezových festivalov nateraz pojmom a vyhľadávaným miestom stretnutia džezových aktérov," hovorí Babič a pokračuje: "Sme radi, že po ôsmich rokoch sa predstaví domáca hudobná formácia z Trenčína Aurélius Q, ktorá bude počas festivalu krstiť svoj nový album. V prvý deň jubilejného ročníka sa uskutočnia dva koncerty pre stredné školy, na ktorých sa predstavia Jazz Band Bratislava a VV Jazz Quintet Bratislava. Dáša Libiaková vystúpi s medzinárodným zoskupením Nothing But Swing, zaujímavé môže byť aj predstavenie českej kapely Corret Groove Quartet a maďarskej kapely Tropical Transform. Magnetom desiateho medzinárodného Jazzu pod hradom bude záverečný festivalový deň. Večer si fajšmekri prídu na svoje počas vystúpenia Ireny Budweiserovej, rakúskeho Tria Miklina a amerického džezového zoskupenia John Abercrombie (na snímke) a Rudy Linka Quartet."
V doterajšej histórii festivalu sa predstavilo 124 slovenských a takmer 200 zahraničných džezových interpretov. Podujatie pripravila Trenčianska jazzová spoločnosť s mestom Trenčín a rakúskym kultúrnym fórom. Dominujúcou myšlienkou festivalu pod Matúšovým hradom bola a zostane európska kultúrna spolupatričnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:47