StoryEditor

Inflácia v Nemecku neprekročila 1 %

11.07.2003, 00:00

Ročná miera inflácie spotrebiteľských cien v Nemecku sa v júni udržala pod hranicou jedného percenta a dosiahla úroveň 0,9 percenta, oznámil to včera nemecký Federálny štatistický úrad. Údaj o inflácii v Nemecku zodpovedá metodike Európskej únie (EÚ). Predbežné údaje ďalej hovoria o tom, že v júni Nemecko dosiahlo jednopercentnú mieru inflácie. Informovala o tom agentúra Reuters.
V porovnaní s májom sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien v júni zvýšil o 0,2 percenta a nie o 0,3 percenta ako sa prednedávnom predpokladalo. V máji index spotrebiteľských cien zaznamenal medzimesačný pokles o 0,3 percenta.
Vývoj indexu spotrebiteľských cien v Nemecku v máji sa podieľal na znížení miery inflácie v eurozóne na 1,9-percentnú úroveň, čo je tesne pod hranicou dvoch percent, ktorú stanovila Európska centrálna banka. Na báze predchádzajúcich údajov z Nemecka a z ostatných krajín eurozóny, európsky štatistický úrad Eurostat ešte 30. júna vo svojich prognózach uviedol, že inflácia v eurozóne sa v júni vyšplhá na dvojpercentnú úroveň.
Ekonóm Harald Jörg z nemeckej Dresdner Bank povedal, že je ešte priskoro uviesť, či korekcia v prípade Nemecka prispeje k celkovému poklesu indexu pod dvojpercentnú úroveň aj v eurozóne. Eurostat by mal konečné údaje o vývoji inflácie v júni zverejniť okolo 16. júla.
"Musíme počkať na správy z Francúzska a zo Španielska, ktoré by mali byť známe už dnes", uviedol H. Jörg. Ako dodal, ani tento vývoj pravdepodobne nepodporí zníženie kľúčových úrokových sadzieb Európsku centrálnou bankou (ECB).
"Pokiaľ sa bude hospodársky vývoj uberať očakávaným smerom aj v treťom štvrťroku, čím mám na mysli pokračujúcu ekonomickú obnovu v krajinách eurozóny ... a hodnota eura sa udrží v rozmedzí 1,10 až 1,20 USD za euro, nevidím žiaden dôvod , ktorý by mohol doviesť ECB k rozhodnutiu zredukovať základné úrokové sadzby," poznamenal H. Jörg.
Na júnovej inflácii sa podľa Eurostatu v medziročnom porovnaní výrazne podieľal nárast cien zeleniny o 3,2 percenta, cukru, marmelády a sladkostí o 4,7 percenta. Naopak, pokles sa zaznamenal pri cenách elektroniky, a to osobných počítačov o 28,9 percenta, ďalej farebných tlačiarní o 24,5 percenta, monitorov o 17,9 percenta a videorekordérov o 4,7 percenta. V porovnaní s májom sa v júni výrazne zvýšili aj ceny dovoleniek a to až o 5,1 percenta a ubytovacích služieb o 4,8 percenta. Kým cena benzínu a nafty sa v medziročnom porovnaní v júni zvýšila o 2,7 percenta, ceny vykurovacieho oleja poklesli o 1,2 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 07:32