StoryEditor

Hlinikársky priemysel SR má perspektívu aj v EÚ

10.01.2002, 23:00

---Aký význam má pre vás štátne vyznamenanie Pribinov kríž za zásluhy o rozvoj slovenského hospodárstva, ktoré ste nedávno prevzali?

-- Je potvrdením, že to, čomu som venoval všetky svoje sily, bolo v prospech ľudí, závodu a v konečnom dôsledku v prospech slovenskej ekonomiky. V časoch rozostavanej modernizácie výroby hliníka to však také jasné nebolo. Časť verejnosti radikálne protestovala proti dokončeniu tohto projektu i proti výrobe hliníka vôbec. Len naše presvedčenie o perspektívnosti ekologickej výroby hliníka, ako jedinej ceste k zachovaniu závodu a jeho ďalšieho rozvoja, mne i mojim spolupracovníkom pomohlo prekonať to množstvo prekážok. Dnešok, keď Slovalco, a. s., patrí medzi významných výrobcov hliníka na svete, keď je zo ZSNP, a. s., konsolidovaná a stabilizovaná spoločnosť a zároveň najväčší zamestnávateľ v regióne, nám podáva jasné svedectvo.

---Ako by ste charakterizovali postavenie slovenského hospodárstva v európskom kontexte?

-- Zmena spoločensko-ekonomickej situácie, vlastníckych vzťahov, inovácia výrobného sortimentu, nevyhnutná výmena zastaraných technológií, to sú také závažné zásahy do života každej firmy, že sa nedajú komplexne zvládnuť v krátkom čase. So vstupom zahraničného kapitálu viaceré firmy tento proces urýchlili a dnes sa zaraďujú medzi popredných výrobcov európskeho, dokonca svetového hospodárstva. I keď je dnes ťažké porovnávať výkonnosť slovenského hospodárstva najmä so západoeurópskymi krajinami, je perspektíva, že sa bude zvyšovať a bude ich postupne dobiehať.

---Akú perspektívu má slovenské hutníctvo hliníka v budúcej spoločnej Európe?

-- Produkcia primárneho hliníka sa od polovice uplynulého desaťročia zvýšila o 56 %, pritom od roku 1993 sa domáci trh zmenšil o dve tretiny. Užitie produkcie sa muselo zabezpečiť hlavne vývozom do nových teritórií, najmä krajín EÚ, s náročnými trhovými podmienkami a konkurenciou. V súčasnosti máme odbyt na všetok vyrobený hliník a dokázali by sme ho predať i viac. Aj finálne výrobky, hlavne odliatky pre automobilový priemysel, si postupne nachádzajú miesto na tomto náročnom trhu. Vstup SR do EÚ by tento proces uľahčil a zjednodušil možnosti uplatnenia nášho hliníka v spoločnej Európe. Hliník je perspektívnym kovom a hlinikársky priemysel SR má rovnako perspektívne miesto v európskom hospodárstve.

---Čo najdôležitejšie v blízkej budúcnosti z hľadiska rozvoja ZSNP plánujete?

-- Najdôležitejšie je rozšírenie výroby hliníka o 37-tisíc ton ročne a zároveň projekt intenzifikácie Slovalca. Ročný objem výroby sa po uskutočnení oboch projektov zvýši zo súčasných 109-tisíc ton na 155-tisíc ton primárneho hliníka v roku 2004. V tomto roku plánujeme preinvestovať 3 mld. korún. Okrem spomínaných to budú aj projekty výroby odliatkov, likvidácie alkalických vôd na kalových poliach, recyklácie autovrakov a kogeneračnej jednotky v závode Energotrasy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:46