StoryEditor

Jamal II už vraj nemá zmysel

13.06.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Kľúčovou témou rozhovorov poľského premiéra Leszka Millera a jeho ruského kolegu Michaila Kasjanova boli otázky dodávok zemného plynu a jeho transportu, ako aj konzultácie týkajúce sa zasadania Poľsko-ruskej spoločnej komisie pre obchod a hospodársku spoluprácu, ktorej členovia sa dnes a zajtra stretnú v Moskve. Ako uviedol L. Miller, aj rozhovory v rámci komisie budú predovšetkým o plyne a jeho doprave. Vyjadril sa aj k dohode medzi Ruskom, Ukrajinou a Nemeckom o spolupráci pri tranzite plynu, ktorú podpísali v pondelok. "Ide o to, že ruské a ukrajinské podniky by spolupracovali na zásade parity. Okrem toho sa môžu spoľahnúť na tretiu stranu a získať jej podporu, v tomto prípade Nemecka, ak vznikne potreba financií na spoločné investície. Na to vznikajú konzorciá podobného typu. No listina partnerov je otvorená."
Pri transporte zemného plynu sú pritom dva veľké problémy. Napríklad, ako rýchlo dobudovať a finalizovať výstavbu prvej vetvy jamalského plynovodu a ako dospieť k redukcii dodávok ruského plynu do Poľska. Výsledky rokovaní o spomínaných bodoch v týchto dňoch v Moskve sa v tejto chvíli nedajú predvídať. No z poľských odborných kruhov prenikli informácie, že zmysel vybudovania "plynovodnej spojnice" cez Slovensko, ktorá by obchádzala Ukrajinu, spochybnil vstup Gazpromu do Slovenského plynárenského priemyslu. Racionálne jadro týchto úvah sa opiera o argument, že Rusi v zásade nepotrebujú investovať značné sumy do "spojnice" do Veľkých Kapušian, keďže už získali kontrolu nad objemami zemného plynu pri vstupe do ukrajinského tranzitného systému, ako aj na jeho výstupe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:50