StoryEditor

Koniec spolupráce Ericssonu a Sony?

02.09.2002, 00:00
Švédska spoločnosť Telefon AB LM Ericsson mieni ukončiť spoluprácu s japonským Sony Corp., ak ich spoločný podnik v priebehu dvoch až troch štvrťrokov nezaznamená uspokojivé výsledky. Hovorkyňa Ericssonu Ase Lindskogová pre agentúru Reuters potvrdila, že zrušia spoločný podnik a ukončia výrobu mobilných telefónov. Odmietla však uviesť, aké výsledky považuje spoločnosť Ericsson za prijateľné.

Spoločný podnik Sony Ericsson (50 % - 50 %) vznikol v októbri minulého roka a zisk mal dosiahnuť už v prvom roku činnosti. Ericsson však v júli oznámil, že podnik v tomto roku zaznamená stratu, hoci ešte pred rokom zúčastnené spoločnosti predstavovali vysnívanú kombináciu technických skúseností Ericssonu a zamerania Sony na spotrebiteľov. Najdôležitejší model podniku - P800 - sa na pulty dostane až v septembri.
Podľa údajov konzultačnej spoločnosti Gartner Dataquest sa trhový podiel podniku v druhom štvrťroku 2002 medziročne znížil zo 7,7 % na 5,4 %. Naproti tomu najväčší svetový výrobca mobilných telefónov Nokia zvýšil svoj trhový podiel a každý tretí telefón, predaný vo svete, nesie práve jeho značku.
Spoločnosti Sony aj Ericsson sa zaviazali do októbra 2003 investovať do podniku po 500 miliónov eur, no finančný riaditeľ švédskej spoločnosti Sten Fornel nedávno oznámil, že Ericsson už do spoločného podniku v tomto roku nevloží žiadne peniaze a budúcoročné investície budú obmedzené.
Stratový Ericsson, hoci je najväčším výrobcom mobilných sietí vo svete, sa chce vrátiť k ziskovosti v roku 2003, hoci to bude vzhľadom na klesajúci dopyt problematické. Spoločnosť vydala nové akcie v hodnote 3,2 miliardy USD, aby bola schopná splatiť svoj dlh a financovať reštrukturalizáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:59