StoryEditor

Krátko zo zahraničia

27.01.2002, 23:00

Španielskeho premiéra Josého Maríu Aznara zvolili na zjazde španielskej Ľudovej strany (PP) opätovne do funkcie jej predsedu. Štyridsaťdeväťročný Aznar, ktorý sa na čelo ľudovcov dostal v roku 1990, tak bude predsedom tejto strany už piatykrát za sebou. (TASR)
Príslušníci britských špeciálnych jednotiek vnikli v uplynulých týždňoch dvakrát na územie Somálska, aby prenasledovali príslušníkov teroristickej siete Al-Kajdá. Dve skupiny po šiestich vojakoch patriacich pod elitné britské jednotky SAS vstúpili dovnútra Somálska, aby lokalizovali najmenej štyri osoby hľadané Washingtonom a Londýnom, informoval britský denník Sunday Times s odvolaním sa na vojenské zdroje. (TASR)
Izraelský minister bez kresla Salah Tárif -- prvý arabský minister v histórii Izraela -- vyhlásil, že odstupuje zo svojho postu. K odstúpeniu Tárifa priviedlo minulotýždňové rozhodnutie generálneho prokurátora Eliakima Rubinsteina, ktorý ho obvinil z korupcie a sklamania dôvery. Minister bez kresla údajne zobral úplatok od Palestínčana, ktorý chcel získať trvalý pobyt v Izraeli. (TASR)
Tibetský duchovný vodca dalajláma, ktorý začal mať ťažkosti s tráviacim traktom a včera ho hospitalizovali v indickom Bombaji, podstúpil prvé klinické testy a jeho zdravotný stav je stabilizovaný. "Je v poriadku, usmieva sa, normálne komunikuje a chodí. Má však bolesti v abdominálnej oblasti a trpí žalúdočnou nevoľnosťou," povedal novinárom predstaviteľ bombajskej nemocnice. (TASR)
Príslušníci francúzskej protiteroristickej polície zhabali v sobotu v dome v Serres-Castet v juhozápadnom Francúzsku 600 až 700 kilogramov dynamitu. Pochádzal zo skladu v bretónskom Plévine, ktorý v roku 1999 vykradli členovia separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA). (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:31