StoryEditor

Zisk ide na likvidáciu dlhov

07.10.2002, 00:00

Zisk 35 mil. Sk, s ktorým vlani ukončila hospodárenie BCT -- Bratislavská cvernová továreň, a. s., Bratislava, sa použije na úhradu straty z minulých období. Podľa informácie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa BCT Dušana Vagaského rozhodli o tom na riadnom valnom zhromaždení akcionári spoločnosti. Na programe bolo okrem iného aj schválenie úplného znenia stanov akciovej spoločnosti vyplývajúce z novely Občianskeho zákonníka a voľba členov dozornej rady na nové funkčné obdobie.
BCT kontroluje tri dcérske spoločnosti. Najvyššie výnosy z nich v 1. polroku zaznamenala BCT -- Texcel a. s. (93 mil. Sk), ktorá sa zaoberá výrobou šijacích nití a nitiarskych výrobkov. "Spoločnosť sa zameriava na budovanie pozícií na nových zahraničných trhoch, darí sa jej prispôsobiť sortiment a zamerať sa na výrobky, ktoré sú viac rentabilné," uviedol D. Vagaský. Za BCT -- Texcel z hľadiska dosiahnutých výnosov nasledovala Real Estate, a. s., Bratislava (51 mil. Sk), ktorá podniká v oblasti prenájmu nehnuteľností. Nedávny pokles cien za administratívne priestory v Bratislave sa jej podarilo vyrovnať zvýšením prenajatosti priestorov, ktoré si sama prenajíma od materskej spoločnosti. Výnosy vo výške 28 mil. Sk v 1. polroku 2002 zaznamenala tretia z dcérskych spoločností Super G Market, a. s., Bratislava s predmetom podnikania maloobchod a veľkoobchod v oblasti textilných výrobkov.
Podľa nekonsolidovaných výsledkov bratislavská cvernovka ukončila aj v I. polroku hospodárenie so ziskom 2,6 mil. Sk. Materská spoločnosť zamestnáva ku dnešnému dňu zhruba 45 pracovníkov, skupina BCT však ako celok poskytuje zamestnanie až 550 pracovníkom. BCT, a. s., vlastní viacero nehnuteľností (podľa zverejnených údajov k I. polroku predstavoval hmotný investičný majetok účtovnú hodnotu 232,3 mil. Sk). Najdôležitejšou úlohou spoločnosti je podľa vyjadrenia jej predstaviteľov likvidácia a reštrukturalizácia dlhov spoločnosti so súčasným vytváraním vhodných podmienok na rozvoj podnikateľských aktivít dcérskych spoločností. Ku koncu júna t. r. predstavovali dlhodobé záväzky 350 mil. Sk a krátkodobé záväzky 198 mil. Sk. Väčšie investície do zhodnocovania majetku sa očakávajú až v budúcom roku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:11