12.12.2001, 23:00

Prevod obchodného podielu spoločníka v s.r.o.
Aký je výklad právneho pojmu "právny nástupca", uvedeného v § 116 odseku 3 Obchodného zákonníka? Som jedným zo spoločníkom v spoločnosti s ručením obmedzeným. Ostatným spoločníkom som ponúkol prevod svojho obchodného podielu. Tí s mojou ponukou síce súhlasili, ale z dôvodu nedostatku peňazí môj podiel nekúpili. Ostáva mi teda možnosť buď zotrvať vo firme alebo ponúknuť svoj obchodný podiel tretej osobe. Môj záujem o prevod obchodného podielu trvá, ale nie je mi jasné, kto je právny nástupca. V spoločenskej zmluve sme ako spoločníci dohodli nasledujúce pravidlá: Účasť spoločníka môže zaniknúť prevodom vkladu na iného spoločníka alebo tretiu osobu. Ak obchodný podiel neprechádza na dediča, môže byť rozhodnutím valného zhromaždenia prevedený na spoločníkov alebo na tretiu osobu. Rozdelenie obchodného podielu je možné len pri prevode alebo prechode na dediča alebo právneho nástupcu spoločníka.
-- Zakladateľom spol. s r. o. môže byť fyzická osoba alebo právnická osoba. Zakladajúca fyzická osoba môže, ale nemusí byť podnikateľom. Spol. s r. o. môže založiť jeden alebo niekoľko zakladateľov. Obchodný zákonník limituje len maximálny počet 50 spoločníkov (§ 105 ods. 3). Poznáme dva prípady prechodu obchodného podielu spol. s r. o.:
1. Prechod obchodného podielu spoločníka -- právnickej osoby v dôsledku
zániku.
2. Prechod obchodného podielu spoločníka -- fyzickej osoby v dôsledku jeho úmrtia na dediča. Pri zániku právnickej osoby vždy treba určitým spôsobom naložiť s jej majetkom. Ak zanikne bez likvidácie, jej práva a povinnosti prechádzajú na jej právneho nástupcu alebo nástupcov. Ak dôjde k zrušeniu spoločnosti, majetok sa rieši likvidáciou. Majetkom právnickej osoby je aj jej obchodný podiel, ktorý zánikom právnickej osoby prechádza zo zákona na jej právneho nástupcu. Spoločenská zmluva môže však prechod obchodného podielu na právneho nástupcu vylúčiť. Ak takéto ustanovenie spoločenská zmluva nemá, právny nástupca právnickej osoby vstupuje do všetkých práv a povinností spojených s obchodným podielom, ktorý naň prechádza. Právny nástupca účasť v spoločnosti nemôže odmietnuť. Môže sa však obrátiť na súd o zrušenie jeho účasti v spoločnosti podľa ustanovenia § 148 ods. 1 Obchodného zákonníka. Právna úprava dôsledkov smrti vychádza z ustanovenia § 116 Obchodného zákonníka. Na jeho základe je možný prechod obchodného podielu na dediča zomretého spoločníka za predpokladu nadobudnutia dedičstva v právoplatne skončenom konaní o dedičstve. Ďalšou podmienkou je platné prihlásenie sa dediča do obchodnej spoločnosti. Ďalej je potrebný zápis prechodu obchodného podielu zo zomretého spoločníka na dediča v obchodnom registri. Prihlásením nadobúda dedič obchodný podiel ku dňu smrti poručiteľa. Na dediča prechádza nielen obchodný podiel spoločníka, ale aj všetky práva a povinnosti, ktoré s ním súvisia. Ak obchodný podiel zdedí viac dedičov, miera účasti na spoločnosti je určená rozhodnutím súdu o schválení dedičskej dohody. Každý z dedičov sa môže prihlásiť o účasť v spoločnosti sám za seba. Ak tak urobia, prechádzajú na nich obchodné podiely v pomere, v akom sa podieľali na dedení obchodného podielu. Podľa ustanovenia § 117 ods. 1 Obchodného zákonníka je to možné rozdelenie, a to práve v prípade jeho prechodu na dediča. Predpokladom však je, že s rozdelením podielu súhlasí valné zhromaždenie a spoločenská zmluva rozdelenie nevylučuje. Pri rozdelení obchodného podielu však musí byť zachovaná minimálna výška vkladu (§ 109 ods. 1) a tiež nesmie byť prekročený maximálny počet spoločníkov (§ 105 ods. 3).

Dohoda o pracovnej činnosti
Zaujal ma článok z 13. 11. 2001 o dohode o pracovnej činnosti a vzhľadom na zmenu od nového roku, by som sa chcela podrobnejšie informovať o tejto dohode, hlavne čo sa týka študentov. Podľa mojich informácií, pokiaľ niekto pracuje na dohodu o pracovnej činnosti popri hlavnom pracovnom pomere, musí uzavrieť dohodu dňa 1. 1. 2002, inak nesmie už na dohodu o pracovnej činnosti pracovať. Študenti môžu pracovať na dohodu o pracovnej činnosti tak ako doteraz, s tým, že od 1. 4. 2002 musí mať zamestnávateľ od nich potvrdenie o návšteve školy.
-- Zamestnávateľ je povinný plnenie svojich úloh v rámci predmetu podnikania zabezpečiť zamestnancami v pracovnom pomere. Iba výnimočne plnenie svojich úloh zabezpečuje zamestnancami v pracovnoprávnom vzťahu založenom dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.
Dohoda o pracovnej činnosti
Od účinnosti nového Zákonníka práce, t. j. od 1. 4. 2002, nemožno so zamestnancami uzatvárať dohody o pracovnej činnosti na výkon prác vykonávaných mimo pracovného pomeru. Dohoda o pracovnej činnosti uzatvorená pred uvedeným dátumom, na základe ktorej vznikol pracovnoprávny vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom, sa však aj po nadobudnutí účinnosti nového Zákonníka práce bude spravovať pracovnoprávnymi predpismi platnými do 31. 3. 2002. Takto založený pracovnoprávny vzťah sa však skončí najneskôr 31. 12. 2002 (podľa § 252 ods. 2 zákona c. 311/2001 Z. z. ). To znamená, že dohody o pracovnej činnosti je možné uzatvárať až do 31. 3. 2002, maximálne však na 12 mesiacov. V takýchto prípadoch zamestnanec však nemôže vykonávať práce do uplynutia dojednanej doby, ale iba do konca roku 2002, keď sa dohoda o pracovnej činnosti skončí zo zákona. Dohodu o brigádnickej práci študentov môže zamestnávateľ uzatvoriť od 1. 4. 2002 s fyzickou osobou, ktorá má štatút študenta, aj keď predpokladaný rozsah nepresahuje 100 hodín v kalendárnom roku. Na základe tejto dohody nemožno vykonávať prácu v rozsahu prekračujúcom v priemere polovicu určeného týždenného pracovného času. Do uvedeného rozsahu sa nezapočítava čas pracovnej pohotovosti, za ktorú zamestnancovi nepatrí odmena, a pracovná pohotovosť doma. Dodržiavanie dohodnutého a najviac prípustného rozsahu pracovného času sa posudzuje za celú dobu, na ktorú bola dohoda uzatvorená, najdlhšie však za 12 mesiacov. Dohodu o brigádnickej práci študentov je zamestnávateľ povinný uzatvoriť písomne, inak je neplatná. Dohoda musí obsahovať: dohodnutý druh práce, dohodnutú odmenu za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a dobu, na ktorú sa dohoda uzatvára. V dohode si účastníci môžu dohodnúť ďalšie podmienky, o ktoré majú záujem (dovolenka, cestovné náhrady, stravovanie). Jedno vyhotovenie dohody o brigádnickej práci študentov je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi. Neoddeliteľnou súčasťou dohody je potvrdenie štatútu študenta podľa uvedenej dohody. Dohoda o brigádnickej práci študentov sa uzatvára na určitý čas, prípadne na neurčitý čas. V dohode možno dohodnúť spôsob jej zrušenia. Okamžité zrušenie dohody možno dohodnúť len pre prípady, v ktorých možno okamžité zrušiť pracovný pomer. Ak spôsob skončenia dohody o brigádnickej práci nevyplýva priamo z uzatvorenej dohody, možno ju zrušiť dohodou účastníkov. Jednostranne je možné zrušiť dohodu len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15-dňovou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom bola písomná výpoveď doručená.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:48