StoryEditor

Úvahy o skončení recesie sú predčasné

20.01.2003, 23:00

V najnovšom vydaní tzv. Béžovej knihy Federal Reserve opätovne deklaroval stagnáciu americkej ekonomiky, najmä v severovýchodných oblastiach Spojených štátov. Napriek sérii znižovania základnej úrokovej sadzby v priebehu uplynulých dvoch rokov a terajšej vlne určitého optimizmu investorov, dominujú v americkej centrálnej banke aj naďalej obavy z celkových perspektív vývoja hospodárstva.
Fed v Béžovej knihe, ktorá vychádza z relevantných dát zosumarizovaných prostredníctvom svojich 12 regionálnych federálnych rezervných bánk, charakterizoval stav ekonomiky v období od polovice novembra 2002 do januára 2003 ako utlmený. Popri ukazovateľoch o maloobchodnom predaji, ktoré boli najmä v predvianočnom období značným sklamaním, došlo tiež k miernemu "schladeniu" na trhu s nehnuteľnosťami a výrobný sektor sústavne bojuje o zvýšenie parametrov rastu, čo súvisí so stále slabým dopytom a nadbytočnými výrobnými kapacitami.
Fed však hovorí aj o viacerých, hoci nie výrazných, signáloch obratu v ekonomickej aktivite. Určité pozitívne náznaky v podnikateľských náladách však do tejto chvíle označuje za izolované. Evidentná je však signifikantnejšia snaha získať komerčné úvery, oživuje sa lodná doprava, najmä v oblastiach, ktorých centrami sú New York, Filadelfia a Cleveland. Ostatné zdroje však potvrdzujú celkový dojem slabosti amerického hospodárstva.
Národný úrad pre výskum ekonomiky (NBER) vo svojej pravidelnej mesačnej štúdii zdôrazňuje, že je v každom prípade predčasné hovoriť o skončení recesie. Experti tiež tvrdia, že stagnácia veľkoobchodných cien a takmer neviditeľný tlak na doplnenie zásob poskytujú ďalší dôkaz o veľmi latentnom raste v poslednom štvrťroku 2002.
Ministerstvo obchodu USA uviedlo, že zásoby vo výrobných podnikoch, vo veľkoobchodných skladoch i v maloobchode vzrástli v novembri 2002 o 0,2 % a v októbri bol tento ukazovateľ iba na zanedbateľnej hladine 0,1 %. Podľa údajov Ministerstva práce USA sa index výrobných cien (PPI), ktorý je meradlom veľkoobchodných cien, v decembri 2002 prakticky nezmenil. Ak vylúčime ceny potravín a energie, potom sa tento index v uvedenom období znížil o 0,3 %, k čomu došlo už druhý, za sebou nasledujúci mesiac. PPI sa za celý rok 2002 zvýšil o 1%, čo je podľa historických štandardov extrémne nízka hodnota.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 18:22