StoryEditor

Krátko zo zahraničia

02.05.2002, 00:00

Konzultácie štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky Jaroslava Chleba s námestníkom ministra zahraničných vecí Iránskej islamskej republiky pre Európu a Ameriku Alim Aháním sa uskutočnili v dňoch 29. 4. -- 30. 4. 2002 v Teheráne. Okrem medziministerských konzultácií Jaroslav Chlebo rokoval i s ministrom baní a priemyslu Iránskej islamskej republiky Ešakom Džahángirím o konkrétnych možnostiach ekonomickej spolupráce obidvoch krajín a možnostiach zapojenia sa Slovenska do realizácie investičných a rozvojových projektov v Iráne. (TASR)
Nemecká polícia sa domnieva, že mladý masový vrah plánoval masakru v erfurtskom gymnáziu niekoľko mesiacov vopred. Vyplýva to z doterajších výsledkov vyšetrovania, oznámil v Erfurte štátny tajomník durínskeho ministerstva vnútra Manfred Scherer. (TASR)
Španielske odbory zopakovali svoje vyhrážky, že v predvečer júnového summitu Európskej únie zorganizujú generálny štrajk, ak vláda nestiahne najnovšiu reformu týkajúcu sa nezamestnanosti. Kabinetu španielskeho premiéra Josého Maríu Aznara dali odborári štyri týždne na rozmyslenie. (TASR)
Fínsko chce pred rozšírením EÚ viac vedúcich miest, pretože táto krajina, ako aj Švédsko a Portugalsko, majú z hľadiska počtu obyvateľov príliš malé zastúpenie na vrcholných postoch Európskej komisie. Fínsky denník Helsingin Sanomat tvrdí, že po rozšírení bude o vedúce miesta v aparáte EÚ taká tlačenica, že pre kandidátov súčasných členských štátov sa bude ťažšie dostať na špičkové pozície. (TASR)
Pakistanský líder, generál Parvíz Mušarráf, podľa včerajších oficiálnych výsledkov zvíťazil v referende, ktorým si predĺžil funkčné obdobie v kresle hlavy štátu o päť rokov. Jeho jednoznačné víťazstvo však poznačili správy o zmanipulovaní hlasovania. (TASR)
Americké jednotky začali včera novú rozsiahlu operáciu proti bojovníkom Talibanu a teroristickej siete Al-Kajdá v horách na východe Afganistanu. Informovala o tom agentúra Afghan Islamic Press (AIP) so sídlom v Pakistane.(TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:25