StoryEditor

Microsoft vstúpi na trh s hodinkami

12.01.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Bill Gates plánuje ešte v tomto roku vstúpiť do priemyslu s hodinkami prostredníctvom svojich partnerských spoločností Citizen, Fossil a Suunto, ktoré plánujú už na jeseň 2003 priniesť na americký trh náramkové hodinky s pripojením na internet. Tento krok by bol prvým praktickým výsledkom využitia technológie Spot (Smart Personal Objects Technology) vytvorenej firmou Microsoft.
Podľa denníka Handelsblatt popri bezdrôtovom videoprenose a úvahách o zosieťovaní domácnosti, patrila technológia Spot k hlavným témam Billa Gatesa pri príležitosti otvorenia Consumer Electronics Show v Las Vegas, ktorá sa konala od 9. do 12. januára. Avšak presný termín uvedenia na trh alebo cena za internetové hodinky nie sú ešte známe. Zároveň je otázne, či to bude stačiť na to, aby sa Microsoft udržal na trhu so zábavnou elektronikou. "Toto nie je výstava počítačov Comdex. Kto prichádza na Consumer Electronics Show, chce vidieť to, čo bude možné kúpiť na najbližšie Vianoce, a nie to, čo bude móde v roku 2005 alebo ešte neskôr," uviedol jeden nemenovaný manažér z tohto odboru. Tu však treba počkať na to, či Microsoft v spolupráci s firmou SCA Data Systems dokáže čo najrýchlejšie vytvoriť prenosovú techniku Directband, ktorá má slúžiť na prenos dát v hodinkách. Výstavbu siete v USA a čiastočne v Kanade majú prevziať sieťový operátori, ako napríklad Clear Channel. Na projekte sa zúčastňuje aj výrobca procesorov National Semiconductor, ktorý spája viacero aplikácií a silný prijímač dokopy na veľmi malom priestore.
Zatiaľ čo sa B. Gates snaží preniknúť medzi výrobcov hodiniek a predstavuje bezdrôtové monitory, Japonci si myslia, že strácajú svoju dominanciu. Firmy ako Pioneer alebo Panasonic predstavili svoje riešenia pre siete v domácnosti. Panasonic chce zároveň v roku 2004 vytvoriť pre domácnosti bezdrôtovú hudbu a televízne prijímače s vysokým rozlíšením. Šírenie by sa malo uskutočňovať prostredníctvom rádia vo forme Wireless LAN.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:14