StoryEditor

Ekonomická kriminalita čoraz rafinovanejšia

08.07.2002, 00:00

"V Košickom kraji sme vlani objasnili podstatne viacej trestných činov ekonomickej povahy ako vlani," povedal pre HN riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Košiciach plk. JUDr. Michal Dunda. Doplnil, že v ich dôsledku vznikla škoda približne za 1,25 miliardy Sk, čo je oproti predchádzajúcemu obdobiu mierny pokles. Za pozitívny moment označil fakt, že pracovníci tak krajského, ako aj okresných riaditeľstiev policajných zborov z oddelení ekonomickej kriminality riešili oveľa komplikovanejšie prípady ako v predchádzajúcich obdobiach. Nárast trestnej činnosti hospodárskej povahy zaznamenali najmä v daňovej oblasti, pri finančných operáciách, pri nadmerných odpočtoch DPH a pod.
Podnikateľské subjekty majú v rámci Košického kraja najpočetnejšie zastúpenie v samotných Košiciach, kde žije približne 250-tisíc obyvateľov. I preto je trestných činov z tejto oblasti viac v samotnom krajskom meste a sú aj rafinovanejšie. "Pokiaľ ide o porovnanie s inými krajmi Slovenska, musím konštatovať, že v nápade ekonomickej trestnej činnosti sa nachádzame na druhom mieste, a to hneď za Bratislavou," spresnil M. Dunda. Ekonomickej kriminalite venujú zvýšenú pozornosť i v jednotlivých okresných riaditeľstvách policajných zborov v kraji. Ako pre HN uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva PZ v Spišskej Novej Vsi plk. JUDr. Jozef Križalkovič, vlani predstavoval celkový nápad v tejto oblasti 137 prípadov, čo je o 44 viac než v predchádzajúcom období. Objasniť sa ich podarilo 123. Celkovo sa zvýšil počet objasnenej ekonomickej trestnej činnosti. Škody spôsobené ekonomickou kriminalitou vyčíslilo tunajšie riaditeľstvo PZ na 31,248 milióna Sk. V objasnenosti mu v Košickom kraji patrí druhé miesto, hneď za Michalovcami.
"Zaznamenávame nárast ekonomickej trestnej činnosti, ale aj zvýšenie podielu objasnenosti prípadov, " zdôraznil M. Križalkovič. Za neobjasnené trestné činy ekonomickej kriminality označil hlavne tie, ktoré sa týkajú falšovania a pozmeňovania peňazí. Ostatné veci sa darí objasňovať. Ako príklad uviedol objasnenie závažnej trestnej činnosti, ktorej sa dopustila organizovaná skupina. Podvodným spôsobom si uplatňovala vrátenie dane z pridanej hodnoty. Daňovému úradu v Gelnici tak vznikla škoda za viac než 5 miliónov Sk. Skupina ich získavala prostredníctvom fiktívnych faktúr za nákup materiálu a elektroniky. V súčinnosti s Krajským riaditeľstvom PZ Košice riešili aj podvodné nákupy výpočtovej techniky. Obvineným bol občan z ČR. Touto trestnou činnosťou vznikla v Košickom a Prešovskom kraji škoda vyše 1 milióna korún. I ďalšie prípady, ktoré tunajší policajti objasnili, sa týkali sprenevery, podvodov, falšovania a pozmeňovania verejných listín. "Niektoré mali, žiaľ, charakter najzávažnejších trestných činov majetkovo-ekonomického charakteru," zdôraznil riaditeľ Križalkovič.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:06