StoryEditor

Od januára nemocnice do pôsobnosti samospráv

30.12.2002, 23:00

Od 1. januára 2003 sa uskutoční prechod kompetencií v oblasti zdravotníckej starostlivosti. Nemocnice s poliklinikou (NsP) III. typu zostanú naďalej v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. Činnosť nemocníc II. typu bude koordinovaná vyššími územnými celkami a menšie nemocnice I. typu prejdú pod mestá a obce. Zatiaľ nie je jednoznačne zadefinované, ktoré zariadenia sa stanú neziskové a ktoré privátne. Veľkým problémom, ktorý bráni decentralizácii, je fakt, že s prechodom majetku zdravotníckych zariadení na VÚC neprejde aj kompetencia voľne s ním disponovať. Podľa štátneho rozpočtu na budúci rok budú nemocnice prechádzajúce od 1. januára 2003 pod vyššie územné celky a obce oddlžené vo výške 3,4 mld. Sk.
V Trnavskom samosprávnom kraji (TSK) od januára budúceho roka prechádzajú do kompetencie kraja nemocnice s poliklinikou v Dunajskej Strede, Skalici a Galante. Všetko sú to NsP II. typu. Nemocnica s poliklinikou Piešťany mení zriaďovateľskú kompetenciu na neziskovú organizáciu, ostatné prejdú na obce a mestá. TSK s približne 550 000 obyvateľmi má priaznivé rozloženie nemocníc so spádom 100 000 obyvateľov na nemocnicu. Posteľový fond obsahuje 4,65 akútneho lôžka na 1 000 obyvateľov a 0,49 chronického lôžka na 1 000 obyvateľov. Podľa vedúceho Odboru zdravotníctva a humánnej farmácie TSK Ľudovíta Šalgoviča chcú čo najskôr dosiahnuť ekonomickú efektívnosť zdravotníckych zariadení, ktoré prejdú do pôsobnosti VÚC. Schodnou cestou sa javí revitalizácia zdravotníckych zariadení prostredníctvom ich reštrukturalizácie. Tá musí byť zameraná na efektívne využívanie zdrojov pri poskytovaní zdravotníckych služieb. V rámci teritória to predstavuje redukciu duplicitných oddelení jednotlivých nemocníc a prechod lekárov do ambulantnej sféry, čím budú ovplyvnené fixné náklady.
Do pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) prejdú nemocnice v Komárne, Šali, Topoľčanoch a Leviciach. Novými zriaďovateľmi menších zdravotníckych zariadení, ktoré sa nachádzajú hlavne v okresných mestách, sa stanú miestne samosprávy. Podľa predsedu NSK Milana Belicu ide o jednu z najťažších kompetencií v rámci reformy verejnej správy. Zdravotníci ani občania však podľa neho nemôžu očakávať, že hneď od budúceho roka bude na tento účel k dispozícii viac finančných zdrojov ako doteraz. Jedinou zmenou v prvej fáze bude to, že financie budú v rovnakom objeme ako doteraz delimitované do rozpočtov jednotlivých VÚC, respektíve miest a obcí. Proces ozdravenia a reštrukturalizácie zdravotníckych zariadení môže byť podľa Belicu spustený až po tom, ako štát uvoľní peniaze na ich komplexné oddlženie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:54