StoryEditor

Príroda napovedala moderne

28.02.2002, 23:00

Už vyše 100 rokov uplynulo od výroby prvej drevenej pračky, ktorá odštartovala revolúciu v každodennom živote žien v domácnosti. Systematické zlepšovanie tohto užitočného pomocníka ho priviedlo až na súčasnú úroveň. Dnes si môžete vybrať z množstva druhov od viacerých výrobcov. A na vrchole pyramídy je elektronicky riadená pračka s jemným voštinovým bubnom, ktorá mala nedávno premiéru aj na Slovensku. Plastový bubon aj pri mimoriadne vysokých otáčkach poskytuje bielizni optimálnu ochranu. Technologicky dokonalý koncept pohonu umožňuje pri odstreďovaní vypranej dávky dosiahnuť až 1 800 otáčok za minútu. Aj pri tomto pomocníkovi v domácnosti sa začala nová kapitola starostlivosti o bielizeň.
Jemný voštinový bubon sa osvedčil práve pri vysokých otáčkach, navyše jeho tichý chod nepôsobí rušivo. Plástová konštrukcia pripomínajúca interiér úľov vychádza z osvedčenej prírodnej štruktúry. Výnimočná povrchová štruktúra nového bubna vytvára počas prania medzi textilom a stenou bubna jemný vodný film, po ktorom sa bielizeň ľahko kĺže, akoby ju v práčke "nosili na rukách".
Výhodou moderného voštinového bubna je aj to, že sa bielizeň pri odstreďovaní vysokou rýchlosťou šetrne zbaví vody. Mechanické poškodenie bielizne je tak podstatne zredukované -- určite aj preto, pretože otvory majú menší priemer ako zvyčajne. Po odstreďovaní sa nevytvárajú drobné "žmolky".
Drobnými otvormi bubna prechádza voda bez problémov, takže odstreďovanie je veľmi účinné. Elektronická regulácia otáčok motora umožňuje bubon v konečnej fáze pribrzďovať a vďaka jeho riadenému spomaľovaniu sa skracuje aj celkový čas odstreďovania, respektíve prania. V súvislosti s riadeným brzdením bubna sa eliminujú vibrácie.
Nový, inovovaný proces pláchania umožňuje zníženie spotreby vody, ktorá sa pohybuje okolo 45 litrov. Nové poznatky v technických procesoch i vo vývoji pracích prostriedkov ukázali, že je možné skrátiť čas hlavného prania aj bez zníženia jeho kvality. Novým štandardom sa stávajú krátke programy prania.
Pri veľmi znečistenej bielizni je možné využiť intenzívny program, ktorý predĺži hlavné pranie o 15 -- 30 minút. Individuálne prispôsobenie času prania stupňu znečistenia a množstvu bielizne vedie k úspore času, čo určite nie je v moderných domácnostiach zanedbateľné.
Ku komfortnej obsluhe novej pračky patrí aj nové halogénové osvetlenie bubna, ktoré sa zapne v okamihu zapnutia ktoréhokoľvek tlačidla na paneli. Osvetlenie sa vypína počas napúšťania vody, a to krátko po spustení zvoleného programu. Vďaka nemu je však vyberanie bielizne jednoduchšie a gazdinka určite neprehliadne ani zastrčený tmavý kus. Ivan Václavík

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/reality, menuAlias = reality, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 16:19