StoryEditor

Slovensko šokovalo hokejový svet

13.05.2002, 00:00
Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v sobotu vo finále 66. majstrovstiev sveta vo Švédsku nad Ruskom 4:3 a stali sa prvýkrát v histórii majstrami sveta. Zverenci trénera Jána Filca začali v göteborskej hale Scandinavium cestu za zlatými medailami skvele, keď už v 22. sekunde otvoril skóre stretnutia po Stümpelovej prihrávke Višňovský.
  obrazok  Rusov inkasovaný gól zaskočil, čo bolo vidieť najmä v následnej presilovej hre za faul Mila, v ktorej slovenského brankára Lašáka ani jediný raz neohrozili. Naopak, Slováci povzbudení rýchlym gólom získali na sebavedomí a spoľahlivo kontrolovali dianie v strednom pásme. Ďalšia šanca na zmenu skóre sa strieborným medailistom z Petrohradu naskytla v 11. minúte, keď si na trestnú lavicu za nedovolené bránenie šiel sadnúť jeden z trojice ruských legionárov z NHL - Ljašenko. Prvú výbornú príležitosť v presilovke ešte Pálffy, ktorý mieril len do betónov Sokolova, nevyužil, ale z následného útoku Bondra po ideálnej prihrávke Šatana spoza bránky nezaváhal a strelou ponad vyrážačku ruského gólmana rozvlnil sieť jeho bránky - 2:0. Rozbehnutí Slováci sa mohli v prvej časti hry tešiť z prekonania Sokolova aj do tretice, avšak radosť im prekazil fínsky rozhodca Pakaslahti, ktorý Šatanov gól pre jeho kontakt s brankárom po konzultácii s videorozhodcom neuznal.

Úvod druhej tretiny vyšiel lepšie Rusom, ktorí znížili už v 24. minúte zásluhou Sušinského. Ten sa skvele zorientoval pred slovenským gólmanom, dostal sa po Zatonského strele k odrazenému puku a poslal ho do odkrytej časti bránky. Následne mohol vyrovnať Karpov, ale jeho tutovku bravúrne zneškodnil vyrážačkou Lašák. Upokojenie na slovenskú lavičku priniesol najproduktívnejší hráč šampionátu Šatan, ktorého strelu si v 27. minúte tečoval korčuľou do vlastnej bránky Koznev - 3:1.

Do záverečnej časti hry nastúpili Slováci, vedomí si dvojgólového náskoku, s defenzívnejšou taktikou, no to bola "voda na mlyn" ruských hokejistov. Tí znížili opäť na rozdiel jedného gólu zásluhou Antipova, ktorý zblízka prestrčil puk pomedzi Lašákove betóny. Zverencov trénera Borisa Michajlova tento gól doslova postavil na nohy a ich tlak sa s každou minútou stupňoval. Zaskočení Slováci sa neraz zachraňovali iba bezradným vyhadzovaním puku zo svojej obrannej tretiny. Ruské vyrovnanie prišlo v 55. minúte po strele Sušinského, ktorý dal pri signalizovanom vylúčení Slováka svoj druhý gól v zápase. V najkrízovejších momentoch zápasu sa však opäť ukázala sila "najhviezdnejšieho" prvého slovenského útoku, keď so siedmimi gólmi najlepší strelec majstrovstiev sveta Bondra presne 100 sekúnd pred koncom zápasu zužitkoval presnú Pálffyho prihrávku a chladnokrvne prestrelil Sokolova. V "infarktovom" závere už Rusom nepomohla ani 47-sekundová power play a v hale Scandinavium mohol vypuknúť zlatý slovenský ošiaľ.

Slovensko - Rusko 4:3 (2:0, 1:1, 1:2)

Góly: 1. Višňovský (Stümpel), 13. Bondra (Šatan, Pálffy), 27. Šatan (Handzuš), 59. Bondra (Pálffy) - 24. Sušinskij (Zatonskij), 43. Antipov (Karpov), 55. Sušinskij (Prokopiev), rozhodovali: Pakaslahti (Fín.) - Carpentier (Kan.), Redding (USA), vylúčení: 4:5, presilovky: 1:0, 11 519 divákov.

Slovensko: Lašák - Višňovský, Hecl, Smrek, Lintner, Milo, Štrbák, Čierny, Bača - Pálffy, Stümpel, Bondra - Šatan, Handzuš, Bartečko - Országh, Pavlikovský, Nagy - Petrovický, Hlinka, Somík.

Rusko: Sokolov - Žukov, Kalinin, Gusev, Rjabikin, Judin, Višedkevič, Guskov, Volčenkov - Kovalenko, Bucajev, Karpov - Sušinskij, Prokopiev, Zatonskij - Afinogenov, Ljašenko, Savčenkov - Antipov, Koznev, Tkačenko.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 07:26