StoryEditor

Pohyblivé siete: pred veľkým skokom

12.11.2002, 23:00

Zatiaľ čo svet pohyblivých komunikácií je pripravený uskutočniť kvalitatívny skok začlenením dátových služieb s vysokými rýchlosťami, široká akceptácia aplikácií pohyblivej siete tretej generácie 3G napreduje pomaly. Nové analýzy firmy Frost & Sullivan pre trhy novej generácie globálnych pohyblivých sietí uvádzajú, že toto odvetvie očakáva skokovú zmenu vo výnosoch zo 45 miliárd dolárov v roku 2001 na približne 75 miliárd dolárov v roku 2007.
Pokiaľ regionálne trhy rátajú v uvedenom období s pravidelným nárastom, prevádzkovatelia pohyblivých sietí bojujú proti nekonečnému množstvu problémov. Najproblematickejším sa javí existencia rôznorodých sieťových technológií na medzinárodnom telekomunikačnom trhovom priestore. "Od výrobcov sa očakáva odvaha podieľať sa na riešení najdôležitejšej úlohy, ktorou je nutnosť zníženia prítomnosti rôznorodých technológií na prijateľné množstvo. Súčasné používané technológie analógových systémov s viacnásobným prístupom s časovým delením TDMA, s viacnásobným prístupom s kódovým delením CDMA a globálny systém pre pohyblivé komunikácie GSM len komplikujú potrebu na vytvorenie spoločnej globálnej normy," tvrdí Kshitij Moghe, analytik firmy Frost & Sullivan Industry.
Na rozdiel od krajín v Európe, na Strednom východe a v Afrike, existujú konkurenčné sieťové technológie v krajinách Severnej Ameriky, Latinskej Ameriky a Ďalekého východu. Uskutočňovanie konverzie z analógových na digitálne systémy v celej Amerike prináša príležitosť zamyslieť sa pri prechode nad technológiou pohyblivých sietí 3G. "Prechod z TDMA na GSM pomohol znížiť konkurenciu. Tiež vývoj normy s moduláciou TD-SCDMA pre pohyblivú sieť 3G pre čínsky trh, ak bude úspešný, pravdepodobne ovplyvní priemysel," povedal Moghe.
Súčasne však narastá pocit neistoty v súvislosti s vhodnými službami pre pohyblivé siete 3G. Úplne zaráža neschopnosť prevádzkovateľov pohyblivých sietí a obchodníkov zverejniť vlastné predstavy na prevádzkovanie tejto technológie. Vysoká cena za infraštruktúru siete, oneskorená výroba, výhrady k úspechom dátových aplikácií vnášajú určitý stupeň nedôvery. Okrem toho sľubovaná teoretická priepustnosť siete a z toho vyplývajúce výhody, nedosahujú v reálnej prevádzke predpokladané očakávanie. Začiatočne overované dátové rýchlosti boli výrazne nižšie oproti maximálnym hodnotám ako sa uvádzali. Prevádzkovatelia pohyblivých sietí sa budú musieť snažiť, aby získali dôveru používateľov služieb, poučením trhu, ktorý musí predstaviť reálne dátové rýchlosti a riešenia s novými hodnotami.
"V budúcich rokoch sa starostlivosť výroby musí zamerať na vývoj súborov požadovaných aplikácií pre dátové služby v pohyblivých sieťach. Vzhľadom na budúce kapitálové výdavky pre pohyblivé siete 3G sa očakáva, že budú vynakladané na spoľahlivo predajné aplikácie. Základnou požiadavkou pre účastníkov tohto trhu bude nutnosť identifikácie a podpory týchto aplikácií, vedúcich k ďalšiemu rozširovaniu pohyblivých sietí," dodal Moghe.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 15:08