StoryEditor

Škatule sa začali hýbať

25.09.2003, 00:00
Ak si premiér trúfol svojím spôsobom vyriešiť už takmer rok trvajúcu vojnu v spravodajskej komunite, má už asi pokope zásadnejšie dôkazy o Mojžišovej "protištátnej činnosti a o jeho komplicoch".

V kauze odvolávania šéfa NBÚ Mojžiša sa na základe posledných udalostí zdá, že premiér Dzurinda získava čoraz väčšiu pozičnú prevahu. Po tom, ako Dzurinda deklaroval stratu dôvery v riaditeľa NBÚ a obvinil ho z presadzovania vlastných ekonomických záujmov, Mojžiš zdvihol hodenú rukavicu. NBÚ oznámil, že Dzurinda použil proti Mojžišovi údaje z bezpečnostného dotazníka jeho personálnej previerky, ktoré mu mal pravdepodobne nezákonne posunúť šéf SIS Pittner. Inšpekcia, ktorú následne NBÚ urobil na Úrade vlády SR, potvrdila, že kópia podkladov SIS pre bezpečnostný spis sa nachádzala v premiérovom trezore. Po výpovediach vo Výbore NR SR pre SIS a pre obranu a bezpečnosť sa Mojžišovi nálada evidentne zlepšila. Poslanci konfrontovali jeho postoj s názorom Pittnera i generálneho prokurátora Hanzela, ktorého s existenciou skupinky na čele s Mojžišom oboznámil Dzurinda. Pittner trvá na zákonnom postupe SIS. Hanzel sa však prvý raz od začiatku sporu SIS -- NBÚ postavil na stranu Mojžiša, keď uviedol, že prokuratúra v tomto spore musí rešpektovať stanovisko NBÚ. Ten je v SR "najvyššou autoritou" pre oblasť ochrany utajovaných skutočností. V praxi to vyzerá tak, že ak NBÚ vydá stanovisko, že poskytnutím informácie z Mojžišovho spisu premiérovi porušila SIS zákon o ochrane utajovaných skutočností, môžu byť stíhaní konkrétni vinníci. Do autu sa však zahráva aj marcové vyzradenie utajovanej informácie predsedom NR SR Hrušovským, že sa šéfom kontrarozviedky SIS stal novinár Tóth.
Spor pripomenul nedostatky zákona o ochrane utajovaných skutočností. Podľa neho je riaditeľ NBÚ prakticky všemocným a nekontrolovateľným úradníkom. SIS trvá na tom, že inkriminované informácie pre premiéra tvorilo jej vyjadrenie pre NBÚ, teda len príloha bezpečnostného dotazníka. NBÚ ich však nepovažoval za bezpečnostné riziko, pre ktoré by nemal dať previerku vlastnému riaditeľovi. Zo zákona je totiž NBÚ jedinou inštitúciou, ktorá posudzuje mieru rizika pre výkon funkcie. Ak si však premiér trúfol svojím spôsobom vyriešiť už takmer rok trvajúcu vojnu v spravodajskej komunite, má už asi pokope zásadnejšie dôkazy o Mojžišovej "protištátnej činnosti a o jeho komplicoch". Navyše NBÚ asi podcenil iniciatívu SIS, ktorá premiérovi informácie neposunula len preto, že NBÚ nerešpektoval jej varovania pri previerke, ale preto, že to dovolil stav rozpracovania skupinky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:25