StoryEditor

Neschválenie sankcií ovplyvňuje Slovensko

02.12.2003, 23:00
Neschválenie sankcií ovplyvňuje Slovensko, podľa prezidenta ECB, Tricheta sa pravidiel Paktu stability a rastu sa nemožno vzdať
Rozhodnutie Ecofinu (Rada ministrov financií EMÚ) o neschválení finančných sankcií a odložení zníženia deficitu pre Francúzsko a Nemecko má vplyv aj na slovenskú hospodársku politiku. "Už dlhšie zdôrazňujeme, že domáca hospodárska politika má v prvom rade rešpektovať domáce hospodárske priority a nemá sa podriaďovať snahe o príliš skorý vstup do EMÚ," uviedol hlavný ekonóm Všeobecnej úverovej banky Vladimír Zlacký. Štrukturálne reformy a investície do právnej a dopravnej infraštruktúry a systému vzdelávania sú podľa neho pre krajinu podstatne dôležitejšie ako skoré pristúpenie do menového priestoru, ktorého stabilita a životaschopnosť nie sú úplne jasné.
V jednotlivých krajinách eurozóny sa diskutuje o možnej zmene Paktu stability a rastu. Neschválenie finančných sankcií a odloženie zníženia deficitu je pre obe krajiny precedentným krokom, ktorý nabúral dôveryhodnosť dodržiavania Paktu stability a rastu EÚ. Na druhej strane dôvody, ktoré vedú veľké európske krajiny k prekračovaniu kritérií, sú do určitej miery pochopiteľné. Slabý vývoj ekonomík eurozóny v poslednom období a rast miery nezamestnanosti v oboch krajinách podnecujú k vyšším fiškálnym výdavkom. Rovnako nižšia zamestnanosť ochudobňuje daňové príjmy.
V Nemecku sa kritizuje to, že sa závery môžu vyvodzovať len proti krajinám nedodržiavajúcim limit maximálnej výšku deficitu verejných financií, ktorý predstavuje 3 % hrubého domáceho produktu. Nevyvodzujú sa však nijaké dôsledky voči krajinám, ktorých celkový štátny dlh je nad 60 % ich HDP a ani voči krajinám, ktorých inflácia je vyššia ako odporúčaná maximálna úroveň okolo 2 % ročne. Nemecký spolkový minister financií Hans Eichel poukázal na to, že Nemecko pri nízkej miere inflácie a súčasnej úrokovej miere Európskej centrálnej banky má najdrahšie peniaze v EÚ, kým v iných krajinách dochádza k ich zlacňovaniu v dôsledku vysokej miery inflácie. Tento fakt nie je práve tým, ktorý podporuje oživenie hospodárskeho rastu.
Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet sa vyjadril, že proti uvoľneniu Paktu stability a rastu hovoria vážne ekonomické dôvody. "Pravidiel Paktu sa nemožno vzdať v menovej únii, v ktorej fiškálna politika zostáva v rukách národných vlád," vysvetlil Trichet. Pakt zabezpečuje zachovanie dôvery oproti euru - a dôvera je práve tým, čo teraz chýba Európe najviac.
Pre dlhodobú udržateľnosť EMÚ je určitá forma fiškálnej koordinácie životne dôležitá, bez nej je len veľmi obťažné si predstaviť ďalšiu existenciu menovej únie. "Súčasný pakt je mŕtvy, stratil dôveryhodnosť. Je na európskych lídroch, aby v záujme stability europrojektu čím skôr vyplnili vákuum, ktoré sa de facto rozhodnutím európskych ministrov financií otvorilo," uviedol Zlacký. Ak sa tak rýchlo nestane, otázniky ohľadne budúcej existencie EMÚ, tak ako ju dnes poznáme, sa budú vynárať čoraz akútnejšie. Kritik paktu, nemecký minister financií Hans Eichel, však tvrdí: "Pakt nie je pochovaný, plne ho podporujem, ale musí sa vykladať pružnejšie. Ide o ekonomicky rozumný výklad."

Deficit verejných financií/HDP
  2001 2 002
Francúzsko
_nominálny -1,5 -3,1
_štrukturálny  -2 -2,7
Nemecko
_nominálny   -2,7 -3,8
_štrukturálny -2,8 -3,3
Zdroj: Európska komisia
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:44