StoryEditor

Jeden je málo, dvaja už veľa

23.02.2003, 23:00
Podnikateľ s pôvodnou slovenskou literatúrou. To nie je ekonomicky práve veľmi príťažlivá oblasť. Alebo sa mýlim?
Musíte si povedať, čo považujete za dôležité pri podnikateľskej činnosti. V čom sú priority. Ja som vždy veril, že z toho, čo robím rád, budem raz aj žiť. Vždy som sa chcel zapodievať tým, z čoho mám radosť -- hudbou a literatúrou. A v literatúre som si povedal, že budem vydávať iba autorov, ktorí sa mi páčia. Na začiatku deväťdesiatych rokov, pri tom bestsellerovskom boome takmer všetky vydavateľstvá zanevreli na pôvodnú tvorbu. Rozhodol som sa aj pre ňu. A tiež -- že sa budem venovať mladým autorom, budem hľadať, objavovať debutantov. Predpokladal som, že budem zarábať na predaji CD a čo zarobím, investujem do vydávania kníh.
Ale situácia sa obrátila. Cédečka nepredávate a žijete z kníh...
V polovičke deväťdesiatych rokov prišli na Slovensko nadnárodné firmy, ktoré svojou cenovou politikou čiastočne zlikvidovali malých predajcov. Bolo to normálne konkurenčné prostredie, kde slabí odumierajú, silní prežívajú. Už som sa s tým zmieril. Keby som mal ekonomické vzdelanie už vtedy a nebol samoukom, tak by som vedel urobiť opatrenia, aby som predišiel tomu, čo sa stalo. Mal som predajňu, ktorá mala 150 metrov a piatich zamestnancov. Keď som ich musel kvôli krachu prepustiť, oni už o mesiac boli zamestnaní inde, a nemali s tým problém. Ja som ešte tri roky splácal dlžoby. Ale už keď som bol sám, rozhodol som sa, že budem robiť to, čo viem. Už predtým som sa začal venovať vydávaniu kníh, tak som sa do toho vrhol naplno.
Ako sa vydavateľstvo rozrastalo?
Roku 1995 som vydal dve knihy. O rok neskôr šesť. Ďalší rok osemnásť a teraz vydávam približne tridsať kníh ročne.
Stačí vám to na prevádzku?
Dostal som sa na hladinu, ktorá mi vyhovuje. Nepotrebujem neprestajne expandovať a rozširovať svoje teritórium na úkor kvality, ktorú považujem za dôležitú. Tým, že som vydržal tak dlho, mám skladové zásoby, vďaka ktorým to už nejakým spôsobom pomaly, ale isto ide. Voľakedy som robil ekonomické kotrmelce. Vydal som knihu a veril som, že sa za štvrť roka vrátia náklady. A presvedčil som všetkých, s ktorými som robil, aby počkali, že dlžoby do t...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovor, menuAlias = rozhovor, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 09:18