StoryEditor

Antidiskriminačný problém vládnej koalície

Ak viceprezident Pál Csáky do dvadsiateho januára nepredloží návrh antidiskriminačného zákona, príde ANO s vlastnou iniciatívou. V piatok o tom rozhodlo predsedníctvo aliancie. "Považujeme za absolútne prioritné dodržanie dohody koaličnej rady z minulého roka. Tomu podriadime všetko," upozornil šéf ANO Pavol Rusko. Aliancia naďalej trvá na príprave jedného antidiskriminačného zákona miesto novelizácie skupiny zákonov, ako to chce KDH.
Ak viceprezident Pál Csáky do dvadsiateho januára nepredloží návrh antidiskriminačného zákona, príde ANO s vlastnou iniciatívou. V piatok o tom rozhodlo predsedníctvo aliancie. "Považujeme za absolútne prioritné dodržanie dohody Koaličnej rady z minulého roka. Tomu podriadime všetko," upozornil šéf ANO Pavol Rusko. Aliancia naďalej trvá na príprave jedného antidiskriminačného zákona namiesto novelizácie skupiny zákonov, ako to chce KDH. Minister spravodlivosti Daniel Lipšic v tejto súvislosti uviedol, že svoj návrh riešenia tohto problému predloží dnes. Návrh komplexného antidiskriminačného zákona, ktorý presadzuje Csáky, považuje Lipšic nekvalitný a podľa neho je problematický aj vo vzťahu k Ústave SR.

Csáky - zákon aj proti vôli KDH
Rozhodnutie predsedníctva ANO o vlastnom návrhu antidiskrinačného zákona je reakciou na Csákyho slová zo 7. januára, keď vicepremiér informoval, že napriek nesúhlasu KDH chce predložiť do vlády návrh zákona, ktorým by sa zakazovala diskriminácia na akomkoľvek základe (antidiskriminačný zákon). V takom prípade je pravdepodobné, že by zákon prešiel väčšinovým hlasovaním, pretože traja členovia koalície by KDH prehlasovali. Csáky tiež informoval, že návrh takéhoto postupu predloží v blízkom čase Koaličnej rade. Tá bude rokovať dnes. "Nemôžem si dovoliť riskovať situáciu, že neurobím to, čo je mojou povinnosťou," upozornil Csáky, podľa ktorého je nevyhnutné, aby antidiskriminačný zákon bol do 30. apríla uverejnený v Zbierke zákonov. V prípade, že zákon prejde vo vláde, je pripravený hľadať pre jeho prijatie podporu v parlamente, a to aj v opozícii. Ako uviedol, nepôjde o porušenie koaličnej zmluvy, pretože o svojich úmysloch opakovane informoval koaličných partnerov a o návrhu viac ráz rokovala Koaličná rada, nedosiahla sa však zhoda. Okrem toho by podľa neho v záležitosti, ktorá sa týka ochrany ľudských práv, nemala mať jedna strana právo veta.

Sexuálna orientácia ako problém
Prijatie antidiskriminačného zákona odmieta KDH. Hlavnou príčinou je ustanovenie, zakazujúce diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie. To by podľa predstaviteľov kresťanských demokratov mohlo viesť k uzákoneniu homosexuálnych manželstiev, prípadne k možnosti adopcie detí homosexuálnymi pármi. Namiesto prijatia jednej normy navrhol Lipšic novelizáciu jednotlivých zákonov tak, aby sa vylúčila diskriminácia, ide predovšetkým o zákony v oblasti pracovného práva. Vicepremiér a minister spravodlivosti sa však nevedia zhodnúť ani v počte týchto zákonov. Podľa Lipšica by ich malo byť asi 18, Csáky hovorí až o 80 normách. V októbri predložila vlastný návrh antidiskriminačného zákona poslankyňa Monika Beňová (Smer), ten však neprešiel prvým čítaním v parlamente.
Na potrebu prijatia antidiskriminačnej legislatívy SR opakovane upozornila EÚ, požadujú ju tiež mimovládne organizácie a predstavitelia rómskych iniciatív.

Európska konvencia pre ľudské práva

K prijatiu antidiskriminačnej legislatívy zaväzuje SR 12. dodatkový protokol k európskej konvencii pre ľudské práva, ktorá striktne zakazuje akúkoľvek formu diskriminácie. Návrh zákona zapracováva do nášho práva smernice EÚ o rovnakom zaobchádzaní v zamestnaní a o rovnakom zaobchádzaní s osobami bez ohľadu na rasu a etnikum. Ak ich neprijmeme do konca apríla 2004, hrozí, že od 1. mája bude prípadné diskriminačné spory riešiť namiesto súdov SR Európsky súdny dvor. Súčasťou antidiskriminačného zákona, o ktorom slovenskí politici diskutujú už vyše dvoch rokov, je aj zákaz diskriminácie na základe sexuálnej orientácie. Práve s týmto ustanovením vo vládnom návrhu zákona nesúhlasili už v minulom volebnom období kresťanskí demokrati. Zákaz diskriminácie na základe sexuálnej orientácie je len jedným z množstva ustanovení návrhu zákona. Hovorí sa v ňom aj o ochrane žien pred diskrimináciou, či domácim násilím a ochrane telesne postihnutých ľudí. Zákon zakazuje diskrimináciu aj na základe rasy, veku alebo náboženstva.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:58