StoryEditor

Malorka privíta turistov novou daňou

06.05.2002, 00:00

Pomaly sa začína nová letná sezóna a väčšina Európanov má už naplánované dovolenky. Ale turisti, ktorí sa rozhodnú stráviť chvíle voľna na španielskych Baleárskych ostrovoch v Stredozemnom mori, sa budú musieť pripraviť na zvýšené výdavky. Tie predstavuje kontroverzná ekologická daň, ktorej cieľom je získať financie na ochranu fauny a flóry na ostrovoch. Ekologická daň, platná od začiatku tohto roka, by mala postihnúť okolo 11. mil. turistov v populárnych turistických destináciách, ako sú Ibiza, Malorka a Menorca.
V 3-hviezdičkovom hoteli bude eko daň dosahovať na deň a osobu nad 12 rokov jedno euro. Turisti v apartmánoch zaplatia rovnakú daň, zatiaľ čo dovolenkárov v kempoch to vyjde na polovicu. Daň stanovila ľavicová autonómna vláda na Baleárskych ostrovoch, čo však vyvolalo ostré právne spory na Ústavnom súde v Španielsku. Daň znepokojila aj hotelierov, ktorí sa obávajú, že obľúbené Baleárske ostrovy stratia svoju dobrú povesť ako oblasť lacných dovoleniek s krásnym počasím. Navyše, nevylučujú, že pre podobný krok sa môžu rozhodnúť aj ďalšie autonómne regióny, ako Kanárske ostrovy, Katalánsko či Andalúzia.
Už začiatkom roka, keď bola otázka dane na ostrovoch najhorúcejšou témou, majitelia hotelov varovali, že daň nie že nepridá, ale v skutočnosti oberie ekonomiku o 600 mil. eur ročne na zníženom počte dovolenkárov. Niektoré hotely preto údajne budú ponúkať dovolenkárom nápoje zdarma ako formu kompenzácie za ekologickú daň. Novinári uviedli, že u viacerých turistov očakávajú šok po prílete na letisko. Už minulý mesiac obvinila Nemecká federácia pre cestovný ruch úrady na stredomorských ostrovoch z diskriminácie. Aj keď sa stanovená suma nezdá (hlavne pre západoeurópskych turistov) vysoká, v prípade dvojtýždňovej dovolenky to už riadne zaťaží peňaženku.
Ostrovy sú od turizmu silne závislé a sektor cestovného ruchu sa na hrubom domácom produkte podieľa až 84 %. Svetová organizácia pre cestovný ruch však varovala, že Baleárske ostrovy sa môžu v budúcnosti stať obeťou vlastného úspechu, keď masová turistika zničí miestne prírodné krásy. Daň by podľa baleárskej vlády mala ročne priniesť ostrovom navyše 30 mil. eur.
Podľa šéfa socialistov na Baleároch Francesca Anticha pre denník El País, "na Baleárskych ostrovoch je priemyslom samotná krajina. Povinnosťou politikov je preto zabezpečiť hlavne udržateľný rozvoj." Sporná daň však ešte stále môže byť označená za protiústavnú, o čom by sa však podľa britskej BBC malo rozhodnúť až koncom roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 09:40