StoryEditor

Od roku 2004 jednotné maturity

10.01.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) dnes vyjadrili súhlas s jednotnými maturitami pre všetky stredné školy (SŠ) na Slovensku. Napriek tomu však zo strany SRK existujú pripomienky k návrhu novej koncepcie maturitných skúšok. Tie sa týkajú účasti predstaviteľov vysokých škôl (VŠ) na tvorbe testov, zladenia termínov maturitných skúšok na SŠ i prijímacích skúšok na VŠ a zabezpečenia ich transparentného priebehu a objektívnosti.
Rovnaký maturitný systém by sa mal týkať skúšky zo slovenského jazyka, anglického/nemeckého jazyka a matematiky, pričom otázka povinnej maturity z matematiky zostáva zatiaľ otvorená. O konečnom termíne zavedenia jednotných maturít sa rozhodne do konca januára.
Neakreditovaným študijným odborom financie nepridelia
Prerozdeľovanie financií na vysoké školy v tomto roku bude závisieť nielen od počtu študentov a náročnosti štúdia, ale aj od kvalitatívnych parametrov. Z tohto dôvodu nebude MŠ SR financovať neakreditované študijné odbory. Minister školstva SR Milan Ftáčnik informoval o spôsobe rozdeľovania finančných prostriedkov na VŠ. Celková výška financií pre VŠ na rok 2002 je 7,4 miliardy korún a bude rozdelená na dva podprogramy. 6,8 miliardy Sk je určených na VŠ a vedu a 648 miliónov Sk pripadne na sociálnu podporu študentov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:33